Temat: Jaki router do LTE ??

Podpowiedzcie i doradźcie wg Waszego doświadczenia jaki router wybrać do pełnej obsługi LTE i wsparcia Gargoyle.

Chcę w domu LTE rozdzielić tylko nie wiem który router będzie najlepszy pod tą usługę.

Proszę o jakieś przykładowe modele.

2

Odp: Jaki router do LTE ??

Najszybszy na który Cię stać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ta odpowiedź nic mi nie mówi.

Proszę doradźcie mi myślę, że kasa u mnie nie do końca ma znaczenie. Ma być praktyczny. Dobre radio. Nie wiem nawet czym się wzorować przy wyborze.

4

Kup WDR3600.

5

A może taki zestaw wr710 i wr1043v2 chyba, że trzeba 5GHz ?

6 (edytowany przez kpietrek 2014-05-06 15:46:39)

No tak 5GHz by się przydało.

A co powiecie o TL-WDR4300 jest coś lepszego?? Czy w tym modelu te dwa radia pracują niezależnie?? Czy on się nadaje wydajnościowo do pełnej obsługi LTE ??

7

To kup TL-WDR4300

8

kpietrek napisał/a:

Ta odpowiedź nic mi nie mówi.

Była adekwatna do poziomu szczegółowości zadanego pytania. Jak chcesz konkretów, to podaj chociaż widełki cenowe albo bardziej szczegółowe wymagania jak np. liczbę klientów bezprzewodowych per pasmo, ile gniazd USB potrzebujesz poza tym na modem itp.

9

bhb napisał/a:

To kup TL-WDR4300

On ma radia działające niezależnie?? Potrzebuję 2xUSB (w tym jedno na modem), VPN, jeśli chodzi o cenę to może być nawet max. 500 zł za jakość się płaci.

10 (edytowany przez SzymonKubisiak 2014-05-06 16:26:58)

kpietrek napisał/a:

Proszę doradźcie mi myślę, że kasa u mnie nie do końca ma znaczenie.

Jak kasa nie ma znaczenia, to kup coś co obsługuje LTE na sofcie producenta. Wtedy jak coś się będzie krzaczyć to problem ma sprzedawca a nie Ty.

kpietrek napisał/a:

[...] TL-WDR4300 [...] Czy w tym modelu te dwa radia pracują niezależnie??

Tak.

kpietrek napisał/a:

Czy on się nadaje wydajnościowo do pełnej obsługi LTE ??

A co rozumiesz jako "pełne LTE" ? Np w Play Online na kartę jest limit 15Mbit/s i tyle każdy router pociągnie...
U mnie chodzi tak przez WDR4300 i WiFi na USB: http://www.speedtest.net/my-result/3484195781
A tak bezpośrednio: http://www.speedtest.net/my-result/3484215565
Edit: a 15 minut później ledwie dobija do 5

kpietrek napisał/a:

Potrzebuję 2xUSB (w tym jedno na modem)

I tak potrzebujesz zewnętrznego huba by prawidłowo zasilić modem, a wtedy wbudowany hub to wada a nie zaleta.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

11

SzymonKubisiak napisał/a:

A co rozumiesz jako "pełne LTE" ? Np w Play Online na kartę jest limit 15Mbit/s i tyle każdy router pociągnie...
U mnie chodzi tak przez WDR4300 i WiFi na USB: http://www.speedtest.net/my-result/3484195781
A tak bezpośrednio: http://www.speedtest.net/my-result/3484215565
Edit: a 15 minut później ledwie dobija do 5

Chodzi o jak najwyższe prędkości połączenia. Na tel. jak sprawdzam w godzinach szczytu to mam ok. 45 Mbit/s a chcę wyciągnąć jeszcze większą prędkość. Jak czytałem różne info na forach to niektóre routery mają właśnie ograniczenia.

I tak potrzebujesz zewnętrznego huba by prawidłowo zasilić modem, a wtedy wbudowany hub to wada a nie zaleta.

Właśnie nie chciałbym dodatkowego huba ciągnąć jeden USB ma być modem a drugi to drukarka. Więc prądu chyba dużo nie trzeba.

12 (edytowany przez SzymonKubisiak 2014-05-06 18:11:02)

LTE jest super kapryśne, a im więcej ludzi będzie korzystać tym mniejsze będziesz miał transfery.

kpietrek napisał/a:

Właśnie nie chciałbym dodatkowego huba ciągnąć jeden USB ma być modem a drugi to drukarka. Więc prądu chyba dużo nie trzeba.

Nie chodzi o liczbę urządzeń. Większość modemów LTE szczytowo pobiera więcej prądu niż zezwala specyfikacja USB (500mA). Większość tanich routerów nie zapewnia nawet tego minimum. Trzeba jakoś zakombinować dodatkowe zasilanie, hub z zasilaczem to najprostsze rozwiązanie.

TP-Link WDR4300 + E398
WNDR3700v2
WGT634U

13

Trzeba jakoś zakombinować dodatkowe zasilanie, hub z zasilaczem to najprostsze rozwiązanie.

Najprostsze to taki specjalny kabelek Y i zewnętrzny zasilacz.

14

Masz link do kabelka??

15 (edytowany przez SzymonKubisiak 2014-05-06 18:19:43)

kpietrek napisał/a:

Masz link do kabelka??

http://allegro.pl/kabel-adapter-usb-2-0 … 48897.html
Czarna wtyczka do routera, czerwona do zasilacza

pepe2k napisał/a:

Najprostsze to taki specjalny kabelek Y i zewnętrzny zasilacz.

Tak, technicznie na pewno najprostsze, ale uważam że laikowi najłatwiej ogarnąć huba.

TP-Link WDR4300 + E398
WNDR3700v2
WGT634U

16

Mam wdr3600 + Huawei E398 bez huba - modem wpięty bezpośrednio w router - prędkości po LTE jak w sygnaturce, więc polecam wdr3600 lub wdr4300 jeśli chodzi o prędkości modemu, ale z radiem może być różnie

WDR3600 + Huawei E398 LTE: 78Mbps/43Mbps smile http://www.speedtest.net/my-result/3457038087

17

Ja mam WDR4300 + E398 i też *wydawało* mi się że jest OK bez huba. Po wpięciu przez huba w monitorze wszystkie fochy modemu zniknęły jak ręką odjął.

TP-Link WDR4300 + E398
WNDR3700v2
WGT634U

18

mariuszb napisał/a:

Mam wdr3600 + Huawei E398 bez huba - modem wpięty bezpośrednio w router - prędkości po LTE jak w sygnaturce, więc polecam wdr3600 lub wdr4300 jeśli chodzi o prędkości modemu, ale z radiem może być różnie

Dlaczego piszesz, że z radiem może być różnie?? Zasięg kiepski?? Antenki nie dają rady??

A co powiecie o DWR-921 ?? Jest na nim wsparcie Gargoyle ?? Wiem, że nie ma 5Ghz ale też go biorę pod uwagę.

19

Nie ma gargoyle na 921.