1

Temat: Samba niedostępna z Win7

Cześć,

Mam problem z dostępnością zasobów pod win7

Pacjent to MR3240

Dysk zewnętrzny 1Tb, podzielony na 2 partycje EXT2. na pierwszej /dev/sda1 exroot na drugiej /dev/sda2 puki co pusto.

Wszystko konfigurowane z GUI gargoyle pl

udostępniony 1 katalog. pełny dostęp anonimowo
Z androida wszystko działa prawidłowo. Katalogi są dostępne można zapisywać.
Pod win7 nic nie działa. Nie mogę zamontować dysku ani po nazwie ani po IP, W sieci widze tylko swój komputer
Wyłączyłem już program antywirusowy, zapore. Grupy robocze te same. Nie mam pomysłu co może być nie tak
dostęp z komputera przez ftp działa.
Gdzie szukać problemu?

2

Odp: Samba niedostępna z Win7

Masz ustawioną sieć jako "domowa"?  Coś Ci musi blokować ze strony win7...

3

Tak. grupa domowa jest ustawiona

4

a udostępnianie masz na win7 włączone ? mam też jednego laptopa w sieci też win7 na którym nie mam właczonego udostępniania i ani on nic nie widzi w miejscu sieciowym (prócz samego siebie) ani żadne inne urządzenie po ip go nie widzi

Albo może masz jakaś dziwną wersję win7

5 (edytowany przez build000 2014-04-24 04:30:35)

Dodatkowo jak korzystasz z przeróżnych antywirusów i programów tuningujących system (czy tam jakichś cleaner'ów, i.t.d.), może być użyte, jako standardowa opcja (w takim danym programie), ograniczenie odnajdowania urządzeń w Twojej sieci LAN/WAN, które jest włączane przez dany program globalnie w owej wingrozie - warto to sprawdzić.

Odpowiednio do tej sytuacji (i lub innych tu nie ujętych w "widzeniu i dostępności sieci z/w wingrozie") należy odpowiednio stuningować konfigurację i działanie samby na routerze - o ile Ci zależy na zgraniu wszystkiego i działaniu na ustawieniach innych niż domyślne, co wymuszają z kolei ustawienia w urządzeniach klientów LAN.
Ogólnie - nie każda niestandardowa konfiguracja przyniesie pożądany efekt - trzeba rzeźbić i szukać optymalnego rozwiązania dla wszystkich urządzeń z sambą/klientami samby.