1 (edytowany przez TTD 2014-04-22 22:01:48)

Temat: Backup danych pod linuxem

W tej chwili wykonuje z crona backup danych i wysyłam je codziennie na zewnętrzny serwer. Archiwum robię tarem (z gz)  i potem porównuję md5 wykonanego pliku archiwum z poprzednim. Jeśli jest taki sam md5 - plik usuwam, jeśli inny - pakuje go na zewnętrzny serwer.

Czy ktoś ma może pomysł jak uniknąć w ogóle pakowania tarem (z gz), jeśli nic w danym katalogu się nie zmieniło?

Katalogów mam kilkanaście i każdy pakuję oddzielnie.

2

Odp: Backup danych pod linuxem

Skoro robisz md5 z tego to to coś musisz mieć...   rdiffa używaj jak możesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

rdiff trochę komplikuję sprawę. Chociaż może jego też będę używał dodatkowo (BTW robię jeszcze jedną kopię rsynckiem).
A rdiff komplikuje, bo już trzeba przechowywać pełny backup i ewentualne równice plików. Problem w tym, że backupy na zdalnej maszynie usuwane są po dacie. Także z pewnością są takie sytaucje, że pewnego dnia tracę pełny backup. Nie wiem czy dobrze pojąłem logikę działania rdiff'a...

4

Więc to kwestia przyjęcia odpowiedniego scenariusza i pogodzenie się z jego wadami i zaletami. Wybór należy do Ciebie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Jeśli codziennie robisz backup to sprawdź najpierw czy masz w katalogu pliki świeże - z ostatniego dnia.
find -mtime -1