Temat: Openwrt nie wykrywa karty muzycznej na platformie x86

Witam  ponownie

Znowu potrzebuje Pańśtwa pomocy, bo znów potrzebuje postawić openwrt tylko tym razem na zwykłym komputerze, a dokładniej chodzi o to żeby openwrt służył jako radio internetowe.

A problem polega na tym, że po instalacji openwrt na komputerze w kompilowałem pakiet kmod-sound-core, kmod-sound-i8x0 oraz alsa-lib, ale niestety mam tylko w /dev/snd pozycje timer i nic więcej.

Natomiast pod ubuntu sprawdziłem co jest wykrywane i lspci pokazuje coś takiego intel corporation 82801AA ac-97 rew 02.

Wydaje mi się, że w /dev/snd powinno się coś już pokazać, ale niestety nic oprócz timer tam nie ma.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł czego to może być przyczyna to proszę o pomoc dziękuje i pozdrawiam

2

Odp: Openwrt nie wykrywa karty muzycznej na platformie x86

opkg install kmod-ac97?

I pewnie jeszcze coś czego standardowo nie ma w openwrt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam

Ale niestety nie mogę zainstalować pakietu kmod-ac97, ponieważ go nie ma w repozytorium ani w menu cofig podczas kompilacji też nie ma. Jakieś inne sugestie?

pozdrawiam

4

Jak nie ma? http://downloads.openwrt.org/attitude_a … -1_x86.ipk

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Już wyjaśniam bo ja korzystałem z backfire 10.03.1 i tam go nie było, a w attitude rzeczywiście jest, później skompiluje obraz i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziękuje za udzieloną pomoc.

pzd

6

Dziękuje Ci Cezary za pomoc openwrt już wykrywa kartę dziękową mpd się uruchamia w mpc jest ustawione na głośność 100%, ale dźwięku nie a plik jest odtwarzany.

Przy konfiguracji mpd musiałem zamiast alsa użyć oss, bo inaczej nie chciał mpd wystartować, wyświetłał komunikat brak urządzenia alsa.

Natomiast na oss wszystko działa, ale niestety nic nie słychać w głośnikach.

pozdrawiam, dziękuje za poświęcony mi czas