Temat: Połaczenie 2 sieci lan

Witam :-)
Proszę o wskazówki dot. połączenia 2 sieci lan.  Każda sieć ma swojego dostawcę oraz router. Chciałbym połączyć swoją sieć z drugą aby np. móc korzystać z serwera plex w drugiej sieci, czy na niej grać.
Według informacji jakie znalazłem w sieci należałoby:

1 - do każdego routera podłączyć AP w trybie bridge
2 - routery mają tą samą pulę adresową np 192.168.1.1
3 - zakres puli dla 1 usera np. od 192.168.1.2 - 99  a drugi od 100 -254
4 - każdy ma swoją bramę
- proszę o potwierdzenie czy powyższe założenia są zgodne
- czy w obu przypadkach mają być ustawione bramy 1.1
-  inne wskazówki

Z góry dziękuję i pozdrawiam

WDR3600 / WR1043 v.1 / MR3220 v.1/ WR740N v.4 / WA701ND v.2

2

Odp: Połaczenie 2 sieci lan

Podstawowe pytanie: czy choć jedna z tych sieci dysponuje publicznym adresem IP? Mamy rozumieć że sieci są oddalone od siebie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Fakt nie dodałem. Sieci maja swoich dostawców z publicznymi i stałymi adresami IP. Już nie są oddalone bo połączyłem je z pomocą rekomendowanych Nanostation M5, także są w odległości kilku metrów (main w nanoM5 i routererem drugiej sieci )

4

Np. takie coś Cię zainteresuje: http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … -w-openwrt

5

Ciekawe rozwiązanie ale :-) jeżeli dobrze rozumiem opis to: 
- klient lan2 musi zmienić router, żeby obsługiwał openwrt a jedyne co może zmienić to adresowanie ( sprzętu nie chce zmieniać )
- połączenie oparte jest na podłączeniu do netu a z nim jest różnie ( czasami jest off )
- jakość połączenia nie jest rewelacyjna, często słabe pingi i mały transfer w porównaniu do połączenia lokalnego
- opis rozwiązania dokładny ale i tak bym się gubił jak małe dziecko ( choć openvpn w konsoli na gargulku próbowałem i pięknie biega bez problemu )
Ale pięknie dziękuję za lekturę :-)

6

Czy tanie routery ( WR740ND, WR743ND ) sprawdzą się równie dobrze jak droższe AP (WA701ND , WA801ND ) jako most z oprogramowaniem Gargoyla.  Nie chcę przepłacać bez po3eby ( most długi na max 10m bez ścian ) ale może warto.

Czy WR740 będzie pracował na gargoyl'u jako AP client i ten tryb jest do skonfigurowania z GUI czy też trzeba dodać właściwy tryb ( client AP ) ręcznie.

7

Będzie pracował, jest z gui. Jak na każdym routerze z gargoyle.

8

Dziękuję za info p.Cezary :-) 
Czy 740 można użyć wraz 1043 do zrobienia mostu ( może wymagane identyczne, choć z tym samym softem są prawie identyczne)

9

Można użyć.