1

Temat: Wznawianie Drukarki CUPS - HOWTO

Wczoraj drukowałem kilka dokumentów na drukarce sieciowej  do CUPS w sieci.
Trochę bylem rozczarowany po naciśnięciu przycisku "drukuj"  wycieczce do drukarki i włączeniu zasilania drukarki  nic się nie wydrukowało (Drukarka jest podłączona przez USB, do NSA310 na debianie, jako ze nie drukuje zbyt wiele jest przeważnie wyłączona )  Musiałem wybrać "Resume Printer " z web interfacu CUPS aby system wznowił drukowanie.

Wiec po przeszukaniu internetu dość szybko znalazłem sposób jak pozbyć się tego problemu i automatycznie wznawiać drukowanie po włączeniu zasilania na drukarce bez dodatkowych czynności.

1) Stworzenie skryptu który automatycznie wznowi drukarkę za pomoc linii poleceń (skrypt znalazłem w necie i nie jest mojego autorstwa):

#!/bin/sh
#
# Check if a printer queue is disabled and reenable it.

DISABLED=`lpstat -t | grep disabled | awk '{ print $2; }'`

for PRINTER in $DISABLED
do
        echo "Printer $PRINTER is stopped"
        /usr/sbin/cupsenable -h 127.0.0.1:631 $PRINTER && logger "Printer $PRINTER has been enabled."
done

zapisanie kodu w pliku:
# vi /root/resume_printer.sh
oraz dodania prawa wykonania
# chmod +x /root/resume_printer.sh

2) Znalezienie id urządzenia komenda lsusb w moim przypadku wyglądało to jak poniżej:
#Bus 001 Device 027: ID 03f0:2504 Hewlett-Packard DeskJet F4200 series

3) Stworzenie zasady ktora wykona skrypt jak tylko drukarka zostanie wykryta przez server:
# vi /etc/udev/rules.d/85-cups_printer_resume.rules

o tresci

#Bus 001 Device 027: ID 03f0:2504 Hewlett-Packard DeskJet F4200 series
SUBSYSTEM=="usb", ATTR{idVendor}=="03f0",ATTR{idProduct}=="2504", RUN+="/root/resume_printer.sh"

Restart udev
# service udev restart (całkiem możliwe we reload wystarczy)

Potem kilka testów sprawdzających, w moim przypadku zadziałało i teraz nie ma znaczenia czy drukarka jest włączoną czy nie, można na nią drukować a po włączeniu zasilania wszystkie wydruki popłyną same smile

smile

2

Odp: Wznawianie Drukarki CUPS - HOWTO

Chyba nie ten wątek. Raz że o debianie, dwa - w openwrt nie ma udev domyślnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez kris79 2014-03-19 16:25:10)

Moze i tak ale jest cups ktory ma ten sam problem jak drukarka jest wyłączona wiec wznawiania moze byc przez np crona i zwykly grep na lsusb.

smile

4

No to zrób to na openwrt, w sumie kilka linii na krzyż w hotplugu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

dobry pomysł smile jak wrócę do domu to przetestuje i podeślę update.

smile