Temat: Transmission zmniejsza partycje, brak możliwości współdzielenia dysku
Hej.
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie ![]()
Od niedawna zainteresowałem się alternatywnym oprogramowaniem routerów czego następstwem było zainstalowanie Gargoyle v1.6.0 na moim TL-WDR4300. Extroota wykonałem na jednym pendrive, a drugi (8 GB, NTFS) przeznaczyłem na dysk sieciowy.
Uruchomiłem współdzielenie dysku, oraz serwer DLNA, wszystko pięknie działało z moim telewizorem jak i laptopem (poprzez sieć - system Windows 7). Problem pojawił się po zainstalowaniu Transmission. Wszystko zrobiłem według tej instrukcji http://eko.one.pl/?p=openwrt-transmission i program działa, lecz zmienia rozmiar partycji pendrivea na 61,8 MB i oczywiście momentalnie ją zapełnia ściąganym plikiem. Gdy zmienię system plików na FAT32 rozmiar partycji jest prawidłowy i Transmission również działa, lecz nie da się tam wrzucić większego pliku z Windowsa np. film (okienko kopiowania wisi w nieskończoność), jedynie zdjęcie lub mp3.
Wiem że mogę użyć systemu plików ext4, ale wtedy nic tam przez sieć z Windowsa nie wrzucę, a i TV nie wiem czy odtworzy zawartość...
Jako ciekawostkę dodam iż po odłączeniu pendrivea (NTFS) od routera i podłączeniu do lapka Windows widzi całą pojemność partycji.
Testowałem 3 różne pendrivey i za każdym razem te same problemy. Na dodatek przy zmianach pendriveów Gargoyle raz zgłaszał partycję dysku jako /dev/sda1 a extroot jako /dev/sdb1, a innym razem na odwrót... W Transmission ścieżkę mam ustawioną na /tmp/usb_mount/dev_sda1/torrenty więc rozumiem że jeśli partycje się zamienią to torrenty polecą na extroota?
Jeśli ktoś jest w stanie pomóc mi rozwiązać ten problem to będę bardzo wdzięczny.
Głównie chodzi mi o możliwość ściągania Torrentów, możliwość wrzucania plików przez sieć z Windowsa, oraz możliwość odtwarzania tego wszystkiego na TV poprzez DLNA.
Pozdrawiam serdecznie.
p.s. W Linuxie jestem zielony więc proszę o jasne opisy dla laika ![]()