1 (edytowany przez simono 2014-03-18 14:52:54)

Temat: Wymiana WR842ND na TL-WDR4300

Koledzy jak w temacie chcę wymienić WR842ND na TL-WDR4300 i chciałbym się dowiedzieć co zyskam na Gargulcu poza technicznymi kwestiami które są mi znane (więcej RAM, porty LAN 1GB, 2x USB etc.) Czy będzie w Gargulcu również możliwość zdefiniowania sieci Guest z GUI? Co zyskam więcej w stosunku do firmowego oprogramowania bez dodatkowego dłubania wgrywając po prostu firmware?

2

Odp: Wymiana WR842ND na TL-WDR4300

Jeden z plusów dla Gargulca który już widzę to brak OpenVPN na oryginalnym firmware.

3

simono: z gui nie. Ale nie gui nie patrz bo ma swoje ograniczenia. To linux więc możesz zrobić to: http://eko.one.pl/?p=openwrt-features i wiele innych

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Jedno mnie jeszcze zastanawia, a mianowicie prędkość połączenia WiFi. Mam kartę standardu n zarówno w laptopie jak i w smartfonach (w smartfonach też z obsługą pasma 5GHz) i na obecnym routerze z Gargulcem maks co mogę uzyskać jeśli chodzi o prędkość połączenia to 72Mb, a na AP TP-Linku w pracy z oryginalnym firmware wyciągam 150Mb. Dlaczego tak jest?

5

To znaczy że masz inne sieci w eterze, to znaczy że urządzenia nie obsługują Ci HT40, to znaczy że nie włączyłeś HT40 w sofcie, to znaczy że masz LiteN w laptopie a nie pełne N, to znaczy że masz lipną kartą, źle poprowadzone przewody od anteny, zakłócenia od wentylatora i tysiąc innych powodów. A to wszystko na wpływ na to czy jest N i ile tego jest.

6 (edytowany przez simono 2014-03-18 14:58:42)

Inne sieci w eterze owszem są i w domu i w pracy. Używam tylko fabrycznych anten i sprawdzam w tym samym pomieszczeniu będąc jakieś 1-2 metrów od routera. Jak włączyć HT40?

7

W routerze masz to w gui. W komputerze to już szukaj czy masz tak ustawienia.

8

Słowo daję, że nie widzę w GUI opcji do ustawienia HT40, mam wersję 1.5.11.1 jakby co.
Z laptopem jest OK bo jak już napisałem w firmie łączy się zawsze na 150Mb.
Wracając dokładnie do tematu wątku. Czy bezpieczne jest odtworzenie kopi konfiguracji ze starego routera na nowym zakładając iż nie mam nic dorzucone poza GUI i że używam routera jako NAS dla kilku użytkowników?

9

Jest - nazywa się szerokość kanału.

Zależy od zmian w danej wersji. Czytaj o backupie na eko.one.pl

10

Na to bym nie wpadł gdyż nie jestem obeznany w temacie, ale człowiek uczy sie do śmierci i głupi umiera. Miałem ustawione na 20MHz, przestawiłem na 2 kanał powyżej 40MHz i mam prędkość połączenia 150 Mb smile

11 (edytowany przez simono 2014-03-18 17:25:49)

Kurde nie mogę się połączyć na paśmie 5GHz z TL-WDR4300 i zainstalowanym na nim Gargulcem, na oryginalnym firmware wszystko hulało sad
Na oryginalnym firmware można było też zupełnie inne szyfrowanie ustawić dla pasma 2,4GHz i 5GHz.
@Cezary mógłbyś przygotować może w wolnej chwili jeśli taką dysponujesz firmware bez boot bo znowu na stronie tplinka takowego nie ma.

12

Tu masz org bez boot: http://ecco.selfip.net/orig/tl-wdr4300v1/

13

Koledzy napiszcie mi proszę jakie zauważalne korzyści będą z 4x większego RAM w TL-WDR4300 (jak mogę ten fakt wykorzystać).

14

Więcej peerów w torentach będziesz mógł ustawić, więcej jednoczesnych programów uruchomić, więcej zasobów dla php dać.

Sam sobie odpowiedź na pytanie: masz komputer z windows. Masz tam 512MB ramu i czy byś wolał 4GB?

15

OK, rozumiem. Z torrentow korzystam okazjonalnie, wiec dla mnie żadna korzyść bo korzystam wtedy na komputerze (każdy ma inne potrzeby i rozumię to). Routera używam jako routera wink czyli ustawienie go do wykorzystania internetu,  DHCP etc, NAS. Reasumując na tą chwilę ja chyba nie wykorzystam tego (może jak serwer multimediów odpalę).

16

Więc nie, raczej nie wykorzystasz.