Temat: Netgear 3700v2 + Gargoyle i częste restarty.

Od jakiegoś czasu przerzuciłem się ze stocka na gargulca. Doinstalowałem transsmision i aria2. W Bliskiej przyszłości mam zamiar jeszcze zamontować modem z Aero2 jako internet zapasowy.

Ale niestety trapi mnie problem z samoistnymi częstymi restartami routera. Najczęściej jest przy ściąganiu pliku przez arię. Na chwilę obecną mam 5,27MB wolnej pamięci na routerze.

2

Odp: Netgear 3700v2 + Gargoyle i częste restarty.

I najczęściej to jest problem braku pamięci (ram)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez DiamondBack 2014-03-16 13:13:15)

Kurczę jak mam otwartą zakładkę z gargulcem to nigdy zajętość pamięci nie była większa jak 32MB sad
Na chwilę obecną tak to wygląda. Aria ściąga testowy plik. Transsmision wysyła jeden plik.
http://s2.postimg.org/4l33cyksl/gar.jpg

4

Akurat tego możesz nie widzieć po prostu.

5

Jest jakiś spsób na włączenie logowania zdarzeń tak bym ja albo ktoś bardziej ogarnięty mógł dojśc dlaczego tej pamięci brakuje? A czy przy włączonym swap też taki problem może występować?

6

O swapie jest w faq - będziesz wiedział dlaczego. Potrzebuje dużo ramu i tyle, to nie jest pojęcie "dlaczego". Zmniejsz upload, zmniejsz peery, wyłącz nie potrzebne procesy, wyładuj z pamięci zbędne moduły itd.

PS. Czemu używasz na raz arii i transmission? A później się pytasz czemu mu pamięci brakuje.

7 (edytowany przez DiamondBack 2014-03-16 13:56:20)

Używam, bo nigdzie nie było napisane, że to nie zalecane. smile
http://s18.postimg.org/bctsj4eo9/Clipboard02.jpg
które z nich mogę bezpiecznie wyłączyć, by zaoszczędzić pamięć?

8

Dziwne pytanie - skąd mam wiedzieć czego używasz i co możesz wyłączyć?

9

DiamondBack napisał/a:

Ale niestety trapi mnie problem z samoistnymi częstymi restartami routera. Najczęściej jest przy ściąganiu pliku przez arię. Na chwilę obecną mam 5,27MB wolnej pamięci na routerze.

Tak jak pisał Cezary - restarty to brak ramu, swap niewiele pomaga w zasadzie. Zdecydowanie polecam zostawić dla routera to do czego ma służyć  (tj. routowanie, QoS, DHCP, DNS itp), a usługi które porzebujesz przenieść na osobny sprzęt, np nas'a. Z tanich nasów zainteresuj się NSA310 (+ ew debian na tym).

10 (edytowany przez DiamondBack 2014-03-16 14:24:55)

Zgaduję, że z tego wszystkiego korzystam tylko z samby i transmission, bo reszta nic mi nawet nie mówi.
fstab - wygląda jak narzędzie do montowania dysków. Więc zgaduję, by nie ruszać.
nfsd - brzmi jak system plików
openvpm tego chyba nie potrzebuję.
p910nd - wyłączam bo drukarka. Więc chyba reszta zostaje. smile

11

Więc wyłącz.

12

sugnuf napisał/a:

Tak jak pisał Cezary - restarty to brak ramu, swap niewiele pomaga w zasadzie. Zdecydowanie polecam zostawić dla routera to do czego ma służyć  (tj. routowanie, QoS, DHCP, DNS itp), a usługi które porzebujesz przenieść na osobny sprzęt, np nas'a. Z tanich nasów zainteresuj się NSA310 (+ ew debian na tym).

To wydajnego korzystania z klienta torrentów to najlepsze rozwiązanie. Mniej intensywnie można też korzystać z routera (2 klientów torrent na routerze to nie jest dobre rozwiązanie), wyłączanie kolejnych usług z systemu raczej nie wiele da-bo skoro się z nich nie korzysta, nie są skonfigurowane to wielkich zasobów nie potrzebują. Sztuką będzie prawidłowa konfiguracja klienta torrentów. smile

13 (edytowany przez DiamondBack 2014-03-16 16:23:25)

Torrenty ściągam/wysyłam jednocześnie maksymalnie 2 naraz. I to takie mało popularne raczej po kilkunastu peerów.
Restarty zdarzają mi się najczęściej  gdy wrzucam pliki na dysk po SMB albo ściągam plik przez arię. Wyłączyłem te usługi. Po jednej dostałem 1mega pamięci więcej po drugiej 1 mega mniej wink. Robiłem mu teraz małe stress testy i nigdy nie przekroczył 40 mega zajętej pamięci.

14

OK Teraz zrestartował się przy kopiowaniu pliku z dysku hdd. Odświeżałem stronę co 5 sekund. Nie przekroczyło u mnie 30 mega zajętej pamięci ale za to procesor skakał dużo powyżej 3.xx
Może być powodem, że dysk nie jest zamontowany pod konkretną lokalizację a tylko pod tmp?

15

Gargoyle tak właśnie robi. Nie rozłącza Ci sie czasami urządzenie ma magistrali usb?

16

Potrafi rozłączyć jak się kablem dobrze porusza. Ale dysk i router jest w miejscu gdzie najmniejszych drgań niema. No cóż spróbuję wymienić jutro na inny dysk i zrobię kolejne stress testy.