Temat: QoS upload i download

Siemka, właśnie posmakowałem Gargoyle - świetna alternatywa dla normalnych firmware. Aczkolwiek mam problem w ustawieniu QoS. Utworzyłem nowe klasy #1 - dla upload #2 dla download, podpiąłem 2 MAC adresy pod statyczne IP 192.168.1.100 i 192.168.1.101 aby nie kolidowały z zamierzanym QoS. Adresy IP od 103 - do 110 mają być ograniczone więc dodałem odpowiednio do reguł > źródłowy - upload, docelowy > download. Domyślna klasa usług jest ustawiona na SLOW. Powinno być dobrze, lecz kiedy siedzę na adresie 192.168.1.100 lub 101 to ograniczenie też dotyczy tych adresów, a nie powinno.

Mam też problem z ustawieniem całkowitego pasma pobierania / wysyłania, niekiedy download mam po 3 Mbps a nie kiedy po 35 Mbps (zmiana w przeciągu 5 min) zatem wg. opisu jak ustawie za duże pasmo pobierania / wysyłania to reguły QoS przestaną działać i nie wiem jak duże pasmo ustawić.

Pozdrawiam.

2

Odp: QoS upload i download

Dodaj sobie klasy na te adresy ip i dodaj je do kolejki na samą górę jako fast.

Pasmo musisz ustawić. Jeżeli Ci pływa to albo zrezygnuj z qos albo ustaw minimalne stabilne jakie masz, czyli 3Mbps.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Dodaj sobie klasy na te adresy ip i dodaj je do kolejki na samą górę jako fast.

Pasmo musisz ustawić. Jeżeli Ci pływa to albo zrezygnuj z qos albo ustaw minimalne stabilne jakie masz, czyli 3Mbps.

Mistrzu to działa. Wielkie dzięki. Niby taka mała rzecz a cieszy tongue

4

Obecnie jeszcze mam DSL 4Mb/s na 0,5Mb/s (trochę na półce w centrali podkręconego i dlatego maks transfer dla usera mam blisko 500kb downloadu). Jakie dokładnie wartości powinienem wpisać w wartości dotyczące maksymalnego downloadu i uploadu dla obecnego łącza?

5 (edytowany przez hugo999 2014-03-14 14:47:57)

simono napisał/a:

Obecnie jeszcze mam DSL 4Mb/s na 0,5Mb/s (trochę na półce w centrali podkręconego i dlatego maks transfer dla usera mam blisko 500kb downloadu). Jakie dokładnie wartości powinienem wpisać w wartości dotyczące maksymalnego downloadu i uploadu dla obecnego łącza?

ja mam ustawione 30*1024 na 30Mb/s łączu, czasami mi spada do 20 a czasami mam 5, ale mam ustawione te 30*1024 w pobieraniu i QoS działa jak talala, nawet kiedy mam 5Mb/s to ograniczeni QoS'em mają ten sam ograniczony transfer jak jest ustawiony dla 30Mb/s.

Możesz ustawić te 4 - 4.3 * 1024

6

Dzięki. Miałem właśnie tak mniej więcej ustawione ale chciałem się upewnić.

7

simono napisał/a:

Dzięki. Miałem właśnie tak mniej więcej ustawione ale chciałem się upewnić.

Tylko ustaw IP na samą górę - tak jak Cezary napisał.

8

Wiem, wiem czytałem i wydaje się działać dobrze.

9

Mam małe pytanko. Mam zdefiniowane te same reguły (na poszczególne ip które chcę ograniczać klasami) i klasy usług dla pobierania i wysyłania i widzę, że dla wysyłania jest OK natomiast dla pobierania nie jest aktywna ta klasa którą zdefiniowałem dla adresów ip.

Stworzyłem klasę mobile i dorzuciłem do niej adresy ip urządzeń mobilnych a dla pobierania cały czas widzę dla tych adresów ip  aktywne klasy fast, slow lub normal. Dlaczego tak się dzieje. Adresy oczywiście mam poukładane zgodnie z priorytetami począwszy od VOIP. Drugie pytanie to czy da się wpisać zakres adresów do reguły klasyfikacji, a jeśli tak to w jakiej formie. 99% sprzętów w sieci dostaje ip z dhcp tyle, że część z nich ma zarezerwowane konkretne po MACach.

10

Nie da się wpisać zakresu adresów, gui to nie przewiduje.

11

Jeśli się nie da to ok, nie mam tych adresów do ograniczenia aż tak dużo, a poza tym zawsze wiem które to są bo mam je w różnych zakresach w zależności jakie to są urządzenia. Co natomiast z tą klasyfikacją pobierania, wysyłanie jak wspomniałem jest ok.

12

Więc może źle zrobiłeś klasyfikację. Pokaż ją.

13

Jutro zrobię zrzuty ekranów, chyba że jakoś inaczej można je wyciągnąć.

14

Zrzuty z ustawień pobierania, dla wysyłania mam tak samo tylko maksymalne pasmo inne.
http://www.img.pl/dQDf.jpg
http://www.img.pl/cQDf.jpg

15 (edytowany przez hugo999 2014-03-18 09:10:22)

Ja mam tak ustawione dla pobierania. I działa znakomicie.

http://i60.tinypic.com/5n4t2f.jpg

16

U mnie działa dla uploadu a dla downloadu wrzuca gdzie chce (jak jest łącze nieobciążone rozumiem to ale nie jak mam adresy z klasami dodane jak u ciebie jedynie opis inny).

17

@simono: a te screenshoty w końcu które pasma dotyczą: pobierania czy wysyłania?

18

@Cezary dotyczą pobierania, ale dla wysyłania mam tam samo tylko wartości ograniczające są inne. Z resztą na drugim widać, że dotyczy "Qos pobierania" wink

19

No to masz źle. Bo dla pobierania to 192.168.1.x jest adresem docelowym nie źródłowym.

20

Dzięki wielkie, nie wpadł bym na to, już zmieniam smile