Temat: Pomoc w wyborze routera

Witam, chciałbym kupić router za około 150zł. Bedzie to router do domu jednorodzinnego, rozłożystego do niego będzie podłączony modem USB z internetem. Jak na razie znalazłem mr3420 i wdr1043nd. Jaki router polecacie w tej cenie?
Jaka jest różnica między zwykłym routerem z usb i gargoyle, a routerem 3g/4g?

2

Odp: Pomoc w wyborze routera

Marketingowo? Że ma port usb do którego możesz dołączyć modem.

150 może być za mało żeby objąć cały dom jednorodzinny, zwłaszcza że nie wiadomo z czego jest zbudowany. Biorąc pod uwagę budżet sugerował bym rozejrzenie się za jakimś routerem używanym z USB do modemu i drugim zwykłym który by robił za repeater.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Sprawdzałem na wr842nd i obejmuje cały dom. Tyle że ten router często ma zwiechy i szukam czegoś stabilniejszego.

4

842 na oryginalne ma zwiechy?

5

Ten model jest stabilny jak skała, tym bardziej z OpenWRT.

6 (edytowany przez Kamil10p 2014-03-10 21:12:19)

Na Gargoyle ciągle sypie mi się soft (czasami nie mogę dostać sie do http), a gdy zrobie exroota to wywala mi się cały router co jakiś czas(nie mogę dostać się do http a po restarcie ustawienia przywracają się na domyślne).

7

Kamil10p napisał/a:

Na Gargoyle ciągle sypie mi się soft (czasami nie mogę dostać sie do http), a gdy zrobie exroota to wywala mi się cały router co jakiś czas(nie mogę dostać się do http a po restarcie ustawienia przywracają się na domyślne).

Na początek - zasilanie. Sprawdź inny zasilacz, a jak nie pomoże, to zajrzyj do środka i sprawdź czy nie spuchły elektrolity. Jeżeli to jest stara wersja 842ND, to już swoje lata może mieć... jak nie to, to potem do sprawdzenia jest FLASH (uszkodzone bloki) i RAM.

8

m80 napisał/a:

Ten model jest stabilny jak skała, tym bardziej z OpenWRT.

Nie ma takich routerów, zwłaszcza pod OpenWRT, tj. kwestia uruchomionych usług względem możliwości routera.

pepe2k napisał/a:

Na początek - zasilanie. Sprawdź inny zasilacz, a jak nie pomoże, to zajrzyj do środka i sprawdź czy nie spuchły elektrolity. Jeżeli to jest stara wersja 842ND, to już swoje lata może mieć... jak nie to, to potem do sprawdzenia jest FLASH (uszkodzone bloki) i RAM.

Ależ ten model jest dostępny raptem 2-lata na rynku, jeżeli by tak się działo, a nie byłby to problem jakiejś wady fabrycznej konkretnego egzemplarza to by oznaczało że produkt jest totalnym niewypałem (na 2-lata standardowo udzielana jest gwarancja). Jeżeli chcesz korzystać wydajnie z portu USB to w cenie 150zł nic wartościowego nie kupisz (chyba że używkę na aukcji), dorzuć ok. 3 dyszki i będzie 1043ND v2.

9

jarek7714 napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Ależ ten model jest dostępny raptem 2-lata na rynku, jeżeli by tak się działo, a nie byłby to problem jakiejś wady fabrycznej konkretnego egzemplarza to by oznaczało że produkt jest totalnym niewypałem (na 2-lata standardowo udzielana jest gwarancja).

Wystarczy, że pracował przez te dwa lata postawiony na innym, cieplutkim sprzęcie, albo w wilgotnym pomieszczeniu (piwnice, strychy, etc.). Widziałem już te modele w bardzo różnym stanie, nawet takie z rozwarstwiającym się w narożnikach PCB smile Zerknąć i sprawdzić jak to wygląda w środku nie zaszkodzi - wada, czy nie, będzie coś wiadomo.

10 (edytowany przez m80 2014-03-11 10:35:40)

jarek7714 napisał/a:

Nie ma takich routerów, zwłaszcza pod OpenWRT, tj. kwestia uruchomionych usług względem możliwości routera.

To chyba normalne, że trzeba mierzyć siły na zamiary... z tej perspektywy to nawet itx'a można zajeździć.

11

Tyle, że on ma jeszcze gwarancje chyba hmm

12

To oddaj na gwarancję.

13

Kamil10p napisał/a:

Tyle, że on ma jeszcze gwarancje chyba hmm

A co to przeszkadza w sprawdzeniu go z innym zasilaczem i zajrzeniu do środka? Zupełnie nic.

14

Jeszcze jedno pytanie, czy wgrywając openwrt do tplinka traci sie gwarancję, czy nie? Pytam bo ten router ma być do domu kuzyna i nie wiem czy doradzać mu gorszy mr3420 ze wsparciem modemów w oryginalnym oprogramowaniu czy wr1043nd ze wsparciem modemów 3g dopiero po zainstalowaniu openwrt...

15

Kamil10p napisał/a:

Jeszcze jedno pytanie, czy wgrywając openwrt do tplinka traci sie gwarancję, czy nie?

Nie.

16

A może być tak, że mi się wr842nd wiesza i nie mam dostępu do http, z powodu małej ilości wolnego ramu?

17

Kamil10p napisał/a:

A może być tak, że mi się wr842nd wiesza i nie mam dostępu do http, z powodu małej ilości wolnego ramu?

Tak... ale tak to sobie możemy gdybać w nieskończoność. Chcesz wiedzieć co jest nie tak, to musisz to sprawdzić, z fusów nikt tutaj nie wróży.

18 (edytowany przez darjerz 2017-04-20 09:32:08)

Odkopie temat, bo mam podobny problem z  garygole i wr842nd
Na garygole zaczął mi się resetować do ustawień fabrycznych po zaniku zasilania.
Po zabawach z wgrywaniem softu (nie obyło się bez tftp) załadowałem Luci i o dziwo działa.  Nic się nie dzieje. Zasilacz ok, flash chyba też skoro Luci działa, ba ładowałem go plikami do zostawienia 300kb wolnego.
Jakieś pomysły o co chodzi?

19

Nic, po prostu wgraj gargoyle, jeżeli nie będzie pamiętał ustawień to z gui przywróć ustawienia  domyślnie (to zrobi ponownie jffs) i tyle.

20

Cezary napisał/a:

Nic, po prostu wgraj gargoyle, jeżeli nie będzie pamiętał ustawień to z gui przywróć ustawienia  domyślnie (to zrobi ponownie jffs) i tyle.

I nie działa - po ustawieniu i zaniku prądu znów fabryczne sad.

21

Pokaż wynik poleceń:

mount
logread

22 (edytowany przez darjerz 2017-04-20 09:47:59)

teraz siedzi tam Lucy

----------------------------------------------------------------
 |                                                              |
 | OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 (r49474)                        |
 | Build time: 2016-11-11 13:54 CET                             |
 | Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl                  |
 ----------------------------------------------------------------
 | Machine: TP-Link TL-WR842N/ND v1                             |
 | Uptime: 0d, 15:38:47                                         |
 | Load: 0.24 0.06 0.02                                         |
 | Flash: total: 1.5MB, free: 1.3MB, used: 15%                  |
 | Memory: total: 27.8MB, free: 11.1MB, used: 60%               |
 | WAN:                                                         |
 | LAN: 10.10.10.250                                            |
 | radio0: mode: ap, ssid: darjerz, channel: 9, conn: 3       
 mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime)
/dev/mtdblock3 on /overlay type jffs2 (rw,noatime)
overlayfs:/overlay on / type overlay (rw,noatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay/upper,workdir=/overlay/work)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,nosuid,relatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,mode=600)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,noatime)

Thu Apr 20 10:40:21 2017 daemon.info hostapd: wlan0: STA 34:23:87:1f:57:ba IEEE 802.11: authenticated
Thu Apr 20 10:40:21 2017 daemon.info hostapd: wlan0: STA 34:23:87:1f:57:ba IEEE 802.11: associated (aid 1)

Jak będzie potrzeba to załaduje grygola ale teraz router jest potrzebny działający.

23

I po co pokazałeś wynik z luci? W czym miało to niby pomóc? Z gargoyle masz problem, pokaż wynik z gargoyle.

24

No to pisze że teraz działa Lucu, Ząładuje garygola jak znajdę inny router na podmianę i wsadze logi.