Temat: Kilka adresów zew. IP

Proszę o łapotologiczne pokierowanie jak skonfigurować router z gargoyle tak by kilku adresom w sieci lokalnej przydzielał zewnętrzny adres IP (z puli która mam od operatora). Zrobiłem to wydawać się by mogło wg poradnika ale niestety nie ruszyła mi konfiguracja i dalej wszytkie adresy z sieci lokalnej wychodzą mi z tym samym IP.

2

Odp: Kilka adresów zew. IP

Wg którego poradnika robiłeś?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja mam dwa adresy, uzywam jednego. Potrzebujesz zeby kazdy miał swoje ?

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

4

http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … ch-openwrt

5

Udało mi się poustawiać wszystko zgodnie ze skryptem. Mam pytanie jak można poustawiać. Mam router z adresem 10.0.0.0/24 z adresem stałym. Za nim mam 2 router, dla którego bramką jest ten pierwszy. 2 router dostał adres np. 10.0.0.200 (ustawienie pod ten adres skutkuje tym, że komputery z 2 sieci wychodzą z innym nr zewnętrznym. NIestety nie mogę się dostać do 2 sieci z zewnątrz. Podając adres drugiej sieci uruchamia mi się ruter 1. Jest szansa aby udało wystawic się ten 2 router na zewnątrz?

6

Odpowiednio ustawiając routing. Pewnie problemem jest to że 1 nie wie gdzie pakiety przepchać i zamiast na lan robi to po domyślnej, czyli na wan.

7

Szczerze powiem trochę to dla mnie czarna magia. Znajdzie się ktoś kto mi ro roztysuje?

Wygląda to tak. Główny router z gargoyle to 10.0.0.0/24 a ten co dostje adres 10.0.0.200 też z gargoyle i jest w klasie 192.168.0.0/24

Tablica toutingu na tę chwilę wygląda tak

default    eth0.2 (WAN)    ip129-225.vtele    0
10.0.0.0/255.255.255.0    br-lan (LAN)    *    0
XX.XXX.XXX.XXX/255.255.255.248    eth0.2 (WAN)    *    0

8

I zobacz - on nie wie co to jest sieć 192.168.0.0/24, więc jak się pakiet pojawi to przepycha do na wan, na trasę domyślą. Musisz więc dodać następną trasę 192.168.0.0/24 wskazującą na interfejs lan.

9

ok dzieki.