Temat: Połączenie zdalne z routerem który jest za anteną Gargoyle

Witam, mam problem z którym nie mogę sobie poradzić. Chce uzyskać zdalny dostęp do routera, jednak problem tkwi w tym że router jest za antena ubiquiti, która pracuje jako router i nie mam do niej dostępu. Adres ip mam publiczny i jak wpisze mój adres ip zewn. + port 8080 to przenosi mnie do menu logowania owej anteny. Jak to rozkminić bez grzebania w ustawieniach anteny?

2

Odp: Połączenie zdalne z routerem który jest za anteną Gargoyle

Nie możesz. Musisz mieć przekierowanie na tym routerze ("antenie") na swój z gargoyle. Lub zrobić jakiś tunel z gargoyle do jakiegoś serwera w sieci i przez tunel wlogować się do gagroyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A powiedź mi jak on przekieruje mi porty w antenie na ten router to będę mógł później przekierowywać porty dla innych urządzeń z mojego router?

4

poproś o ustawienie DMZ na antenie na adres garego i masz wszystkie porty do przekierowania na garym oprócz tych zajętych przez antenę

5

Marcino24 napisał/a:

A powiedź mi jak on przekieruje mi porty w antenie na ten router to będę mógł później przekierowywać porty dla innych urządzeń z mojego router?

Innych urządzeń? Porty będziesz miał przekierowane na ip routera, co z nimi zrobisz to już Twoja sprawa. Ale najpierw musisz to przekierowanie mieć.

6

Dzisiaj zrobiłem taki mały eksperyment. Odpaliłem na kompie PFPortChecker i wpisałem w nim czy mam odblokowany port na 80 na kompie, pokazało że jest zamknięty, no więc przekierowałem w gargoyle port dla kompa i sukces port jest otwarty. Tylko co zrobić żeby połączyć się zdalnie z routerem? Przypomniało mi sie że jak dzwoniłem do operatora w poniedziałek to mi mówił że mam wszystkie porty do przekierowania oprócz tych co oni mają zajęte.

7

Proste - w gui zaznacz "zadalny dostęp" ustaw sobie jakiś port i jeżeli faktycznie jest to przekierowanie to przez ip zewnętrzne powinieneś dostać gui gargoyle.

8 (edytowany przez Marcino24 2014-02-26 20:13:25)

Wygląda u mnie to tak jak na zamieszczonym poniżej obrazku i niestety wpisując  zewn. adres + port i niestety "Ups! Przeglądarka Google Chrome nie mogła się połączyć ze stroną ..."

9

Nieprawda. Ja się mogę połączyć. Całe szczęście że hasło zmieniłeś.

10

Niby jak? Ja nie dam rady ;/

11

Pod adresem z którego posty piszesz. Zgłasza się normalnie strona logowania gargoyle.

12

Ale dlaczego ja się nie mogę połączyć z zewnętrznego ip?

13

Tego już nie wiem. Masz pod ręką jakiś modem 3g lub telefon to sprawdź z wgóle innego połączenia.

14

Pod telefonem się zgłasza, tylko dziwi mnie to że jak wpisze ip zewn. + port anteny to antena zgłasza się a router już nie. Dobra cezary wielkie dzięki za pomoc.

15

prorock napisał/a:

poproś o ustawienie DMZ na antenie na adres garego i masz wszystkie porty do przekierowania na garym oprócz tych zajętych przez antenę

Witam! Na forum eko.one o OpenWRT.

Zgadza się @prorock, też mam tak: ISP-AirGrid-router_w_domu. I na AirGrid'dize mam ustawione DMZ (mam zewnętrze stałe IP/publiczne) i cały ruch idzie na jeden statyczny adres na router domowy (inna podsieć). I na nim jest ustawiane  np. przekierowania, porty. Mam o tyle komfortową sytuację, że mam full dostęp do tego AirGrida i mogę zrobić tak, że na AirGridzie zrobię wszystkie przekierowania/blokady a dalej następny router to już robi jako switch, AP (wyłączony DHCP na nim i ta sama podsieć co na AirGrid, klienci WiFi).

AirGrid (M5) ma fajny firewall, w wersjach firmware>5.3.5 na pewno jest więcej wpisów niż 20 więc OK.

Upewnij się że masz zewnętrzne IP czyli ISP-TY to 1:1 połączenia (bez NAT'ów).
Potem robisz co chcesz, albo na antenie, albo na routerku/switchu/AP dalej. Ogranicza cię tylko taryfa u ISP smile

Pozdro.