1

Temat: Problem z ustawieniem na stałe routingu w gargoyle

Witam.

Router tplink 3500 podłaczony modem e398 ,uruchomione połaczenie vpn.

Po wysłaniu poleceń na konsole

ip route add table 100 via 10.8.0.1
iptables -t mangle -A PREROUTING -s 192.168.2.155 -j MARK --set-mark 1
ip rule add fwmark 1 table 100

wszystko działa jak trzeba zdefiniowany komputer łączy się z internetem przez vpn cała reszta normalnie leci do bramy wan routera.
Niestety działa to do czasu mimo nie restartowania routera ani modemu po kilku-kilkunastu godzinach pakiety z 192.168.2.155 ponownie lecą na modem nie na vpn pomaga wtedy ponowne wysłanie "ip route add table 100 via 10.8.0.1" i znowu działa to ale tylko na jakiś czas.

Może wie ktoś czemu tak się dzieje i jak temu zaradzić ew może ktoś napisać jakiś bardzo prosty skrypt jaki po uruchomieniu routera bedzie se działał w tle i co 60 sekund wysyłał polecenie ip route add table 100 via 10.8.0.1 załatwiło by to problem.

2

Odp: Problem z ustawieniem na stałe routingu w gargoyle

A czasami nie uruchamia Ci się coś w systemie co ponownie ustawia tablice routingu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez tidi89 2014-02-23 17:13:04)

To jest czyste gargoyle nic tu nie instalowałem poza ustawieniem openvpn-a

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że modem sie zwiesza i przez to resetuje się routing ,tu chyba pomocny byłby jedynie prosty skrypt o jakim pisałem ,niestety nie wiem jak to napisać i gdzie wrzucić.

Co do vpn-a to zwykłe połaczenie 10.8.0.1-10.8.0.2 z secret.key serwer nie wysyła żadnych ustawień na router sam po właczeniu routera i zalogowaniu się do konsoli ustawiam co trzeba

4

No właśnie. Nie dostajesz od serwera nowych tablic routingu co jakiś czas?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Ponawiam prośbę o skrypcik o jakim wyżej pisałem

Gargoyle niestety nie ma możliwości ustawienia statycznego routingu do tun0
chyba że coś przeoczylem a przekopałem chyba cały internet ,ręczne wklepywanie do konsoli
dodatkowo nie wiedząc kiedy sie tablica wywali jest strasznie upierdliwe sad

Jakby komus się nudziło i chciało coś takiego napisać z informacją gdzie wrzucić bym był bardzo wdzięczny.