Temat: Chiński router z modemem 3g problem z multiwan
Witam wszystkich jako że jestem nowy na forum
.
Jakiś czas temu kupiłem sobie na aliexpress taki routerek z powerbankiem i modemem 3g:
http://www.aliexpress.com/item/New-2013 … 80435.html
Sprzęt doszedł jednak na oryginalnym sofcie okazał się nieużywalny - modem 3g rwał połączenie pod obciążeniem - wystarczył speedtest i mieliśmy brak internetu.
Ponieważ sprzęt działa na popularnym ramipsie, ma 8mb flash i 32 mb ram postanowiłem uruchomić na nim openwrt.
Problemów przy tym było sporo - od odnalezienia samego rs'a który nie ma wyprowadzonych nigdzie pinów na płytce - więc musiałem się podpinać pod rezystorki przy procku, poprzez inny używany port na switchu niż na hame a2 którego profil używałem do kompilacji openwrt, konieczność zmiany go w źródłach, poprawienie ustawienia vlanów które też były skonfigurowane pod tamten port a kończąc na poszukiwaniu GPIO który odpowiada za uruchomienie modemu lub przełączenie na gniazdo USB (GPIO11).
W końcu wczoraj po całodniowych mękach udało mi się uzyskać prawie w pełni działające openwrt z luci.
Modem działa stabilnie, prędkości szałowych nie ma na razie - wczoraj na speedteście najwięcej zobaczyłem około 8 Mbit download i 2mbit upload na karcie z orange, ale dla mnie są to wartości wystarczające.
Problem pojawił się w niespodziewanym miejscu - w pakiecie multiwan.
Wkompilowałem go w openwrt, skonfigurowałem zgodnie z opisami między innymi na tym forum, ustawiałem zarówno przez panel w luci jak i ręcznie na pliczkach, jednak nie działa to tak jak powinno.
Problem jest taki że jak skonfiguruję wan jako podstawowe łącze a 3g jako zapas to po uruchomieniu routerka w statusie multiwana oba łącza widnieją jako nieaktywne. Uruchamiając wtedy z konsoli polecenie multiwan enable, multiwan start łącza pokazują się jako aktywne, jednak sama funkcja nie działa poprawnie.
Po odłączeniu kabela z wana znika internet i nie przestawia się na 3g.
W konsoli po wypisaniu konfiguracji route pokazuje że są ustawione 2x default gw - jedna na wana, druga na 3g. Przed odpięciem kabla jest tak samo zresztą...
Po odpięciu kabelka w zakładce multiwan w luci wyświetla się że łacze zostało odpięte, ale oczywiście nic to nie daje.
Resetowałem wczoraj ustawienia, kompilowałem źródła na nowo jednak nic to nie daje.
Ma ktoś pomysł co zrobić z tym fantem??
Dla zainteresowanych zakupem tego routerka mogę podać gdzie się wpiąć z rsem, podesłać działający openwrt albo podać co i gdzie ustawić żeby sprzęt ruszył
.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.