1 (edytowany przez robert 2014-02-16 00:57:05)

Temat: WDR3600 szybki test z Gargoyle 1.6.0.1

Finally I smiled.
Witam, pół roku temu w związku z przykrym doświadczeniem Gargoyle z serii 1.5 na WDR3600 wróciłem do oryginalnego softu w celu poprawnego działania Wifi na tym routerze.
Pojawiła się nowa wersja Gargoyle 1.6.0.1 i podobno coś poprawiono. Miałem wolny dzień więc zrobiłem szybki test.
WDR3600, WR741ND, WR941ND, MR3220 i stary WR543-G (jedyny z najszybszym trybem. G)
Wszystkie routery centralnie w tym samym miejscu i laptop z kartą Wifi Intel Centrino N 1030 dwie ściany w bloku i 10m dalej.
4 piętro , dużo sieci w eterze, wybrałem sprawdzony dla siebie najlepszy 2 kanał i ...... jedna duża niespodzianka i jedno duże zaskoczenie.
Przesyłany plik -film MP4 824MB
1 miejsce MR3220
2 miejsce WR941ND
3 miejsce WR741ND (w zasadzie najgorszy)
4 miejsce WDR3600 (z miłym zaskoczeniem dla softu 1.6.0.1 że działa i nie zrywa jak po przednio z 1.5......)
5 miejsce stary WR543-G
UWAGA!! Bardzo kontrowersyjny jest WDR3600 wystarczyło dla niego zrobić wyjątek, przesunąć o centymetr i jest najszybszy z nich wszystkich. Czasami wystarczy zrestartować i mały szok, jak szybko idzie. A tak na poważnie to Radiówka jest bardzo wrażliwa, mała zmiana kąta anten i duża różnica. WDR3600 sporządził mi najwięcej testów (każdy diametralnie inny jeśli chodzi o położenie anten, jego przesunięcie czy po prostu jego widzimisię ale niemniej jednak działa na nowym sofcie i to lepiej w moim przypadku niż na oryginalnym.
Generalnie Gargoyle the best.
Pozostałe routery miały powtarzalne wyniki.
Od siebie dodam, że nigdy mi się nie zawiesił MR3220 i WR543-G, WR741ND ma słaby zasięg, a WR941ND dwa razy był w serwisie i lubi się zawiesić.
Poniżej zamieszczę dwa zrzuty z Downloadu, w ciągu kilku dni dodam zrzut z Uploadu Wifi  Laptop do Router Lan
im dłuższe tym lepiej
PunBB bbcode test
im krócej tym lepiej

PunBB bbcode test

2

Odp: WDR3600 szybki test z Gargoyle 1.6.0.1

Great,

Mam podobne odczucia, po upgrade do 1.6.0.1 problemy z zasięgiem WIFI ustąpiły. Ale i tak nie dorównuje do tańszych prostych modeli. Poprzednio miałem MR3420 w tym samym miejscu i wszędzie było 5 kresek. W tej chwili miejscami spada do 3 kresek. Dokładne testowanie już sobie odpuściłem bo to sprzęt ma służyć mi a nie ja sprzętowi.

Widzę, że temat WDR3600 jest na nowo na topie - coś jednak jest w tym radiu i nie są to odosobnione przypadki.

Obecnie: TL-WDR 3600 + e3276 (PLAY - LTE) + antena na dachu
Wcześniej: MR 3420 + E1820 (PLAY)

3 (edytowany przez robert 2014-02-16 00:08:12)

Czasami wystarczy tylko przyciskiem zrestartować router jak pisałem i już poprawa lub spadek. Zastanawiałem się, czy radio nie równo nadaje, czy po prostu jest nierówne z powodu szumu w eterze(sąsiad np. używa mikrofalówki)
Co do nowego softu to cieszy, że w końcu działa. Szczerze to na pozostałych z wyjątkiem starego WR543-G używałem Gargoyle i byłem zadowolony tylko na WDR3600 były problemy. Czas pokaże czy nie za wcześnie się cieszymy.
PS.
W sprzedaży pojawił się MR3220 V2 w nowej obudowie i jestem ciekawy czy jest równie dobry jak poprzednik?

4

robert napisał/a:

Czasami wystarczy tylko przyciskiem zrestartować router jak pisałem i już poprawa lub spadek. Zastanawiałem się, czy radio nie równo nadaje, czy po prostu jest nierówne z powodu szumu w eterze(sąsiad np. używa mikrofalówki)

Biorąc pod uwagę powyższe + wszystkie wyniki Twoich "testów" mam tylko dwie sugestie:
- spróbuj znaleźć sobie lepszy kanał, bo prawdopodobnie masz tam niezły sajgon w eterze
- kup lepszą kartę albo chociaż zainstaluj nowsze sterowniki

WDR3600 + WDN4800 w paśmie 2,4 GHz (20 MHz, sporo sieci w okolicy, nakładające się) i mam 2-3 wyższe wyniki niż Ty (~100 Mbps). Na 5 GHz widzę tylko sąsiada, więc miejsca sporo i przy linku 300 Mbps realnie wyciągam bez problemu w granicach 180 Mbps.

robert napisał/a:

W sprzedaży pojawił się MR3220 V2 w nowej obudowie i jestem ciekawy czy jest równie dobry jak poprzednik?

To zupełnie inna konstrukcja, nowy układ, radio zintegrowane. Pod względem zużycia energii bajka, pod względem radia wypada słabiej.

5 (edytowany przez robert 2014-02-16 01:45:42)

Rzeczywiście, blokowisko i czwarte piętro, Sajgon na pewno. Wybieram się na ferie w góry tam będzie pusty eter i przetestuję WDR3600 zarówno z metra jak i przez dwie ściany. Sam jestem ciekaw.
Tak na marginesie to dodam, że od kiedy mam po drodze do drugiego pokoju w łazience wodomierz radiówkę to właśnie są jakieś problemy z wifi ale to zweryfikuję po feriach. "Obkleję dziada folią aluminiową i sprawdzę"
A co do mojego 2 kanału-cóż testowałem wszystkie, ten i tak jest najlepszy. poniżej za chwilę dodam zrzuty eteru przy routerze i laptpopie.

PunBB bbcode test
przy routerze - mój jest na drugim kanale

6

OT: "Nowy rok 2014" Nieźle ktoś się zaprawił smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

To jeszcze zrób skanowanie po stronie routera, to zobaczysz ile i z jakim poziomem sygnału router widzi sieci.

8

Cezary napisał/a:

OT: "Nowy rok 2014" Nieźle ktoś się zaprawił smile

I to jeszcze od 2013 (nie wiem co bierze ale mocne jest)
Jak pisałem, dziś jadę w góry , na wsi będzie pusty eter, jestem ciekaw testu WDR3600.

9

robert napisał/a:

Jak pisałem, dziś jadę w góry , na wsi będzie pusty eter, jestem ciekaw testu WDR3600.

Przy tej karcie, którą masz, to ja bym cudów nie oczekiwał smile
Ale sprawdź i się pochwal.

10

eter po stronie routera
PunBB bbcode test

jak widać w obu przypadkach lekko wcina mi się "SDS" na pierwszym kanale

11

Nie masz tam za bardzo miejsca. Jaką szerokość kanału masz u siebie ustawioną - 20 czy 40 MHz?

12

Radio nie jest z gumy i żadne cudowanie z podmienianiem AP w 2,4GHz nie rozwiąże problemu wydajnego działania sieci WiFi, tym bardziej w "N" , to jest szukanie dziury w całym. W blokowiskach jedynym rozwiązaniem jest przejście na pasmo "A" lub używanie kabli. smile

13

Obiecany test w górach nie wypalił. Ferie, narty itd. i brakło czasu. Jeszcze w tym m-cu ponownie zmienię okolicę na tydzień i na pewno przetestuję swój WDR3600 w warunkach bez innych sieci. Także temat aktualny, cierpliwości.