Temat: Problem z ddns_gargoyle 12.0.0.1 ???

Witam Panowie, dziwna sprawa, posiadam zmienne IP i router TPlink MR-3220 na nim "Extroot z Gargoyle 1.5.6",
gdy ustawiam DDNS (z GUI) na NOIP.COM to raz na jakiś czas (nie zawsze) router aktualizuje moje IP na adres:
12.0.0.1 i wtenczas nie mam dostępu przez internet do swojej sieci, dopiero gdy zaktualizuje się ponownie to wszystko jest ok.

Skąd ten adres 12.0.0.1 się bierze?

W tym poście kolega NICKO miał podobny problem (wnioskuje po jego zamieszczonym LOGu) ale temat nie został rozwiązany:

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7638

Z góry dzięki za informacje.

2

Odp: Problem z ddns_gargoyle 12.0.0.1 ???

Gargoyle aktualizuje adres na podstawie danych z ze zdalnych serwisów. Niektóre są złe, niektóre są już usunięte - więc najlepsza rada - zaktualizuj soft bo używasz archiwalnej wersji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam, pomysł z aktualizacją softu jest jak najbardziej słuszny jednak myśl o całodniowym konfigurowaniu wszystkiego od początku jest przerażająca, nie wystarczy tylko zaktualizować sam plugin ddns_gargoyle? - wiele by to ułatwiło.

Pozdrawiam i dziękuję za powyższe wyjaśnienie.

4

Raczej nie, biorąc pod uwagę że od 1.5.6 gargoyle ma długą drogę w rozwoju za sobą.

Chcesz próbuj, byle byś systemu sobie nie rozwalił. Lub sobie sam linię z wgetem w cronie zrób po prostu.

5 (edytowany przez Rafciq 2014-02-16 11:03:09)

Dlaczego odpytywać jeden serwis o swoje IP, po to aby kolejnemu serwisowi adres ten przekazać. Niech operator świadczący usługę ddns określa IP. Taki wariant jest prostszy (jeden przebieg), bezpieczniejszy i generuje mniejszy ruch.

install.sh - Aktualizacja systemu, sysinfo.sh - Info.o systemie, openvpn-auth.sh - Login dla OpenVPN
Tu moje skrypty na GitHub

6

Nie wiem czy dobrze Was zrozumiałem, wg Cezarego (pisząc "sobie sam linię z wgetem w cronie...") mam w crontabs dodać czasowe (np raz w miesiącu) pobieranie pluginu ddns_gargoyle i to załatwi sprawe?!

A wg Rafciq...? nie wiem co masz na myśli.

Używając Inadyn na nboxie pod Enigmą2 działa mi to wzorowo i załatwiam to jedną linijką podając domene, login, hasło, czas odpytania - ale Inadyn na Openwrt nie znalazłem.

Dzięki Panowie za odpowiedzi, spróbuję coś z Tym zrobić.

7 (edytowany przez Rafciq 2014-02-16 13:15:35)

Myślę że ta linia w crontab to np. coś takiego:

0 * * * * wget -q -O - "http://TwojLogin:TwojeHaslo@dynupdate.no-ip.com/nic/update?hostname=TwojHost" | logger -p user.notice -t ddns

Czyli aktualizacja np. co godzinę Twojego IP.

Mnie chodziło o to że w podanym przypadku schemat działania jest taki:
- zapytaj serwis www.XYZ.com jaki jest mój publiczny adres IP
- przekaż mój adres IP serwisowi np. no-ip.com aby go zaktualizował
a może być tylko jeden krok:
- każ serwisowi np. no-ip.com zaktualizować mój adres IP na zgodny z tym pod jakim mnie "widzi"

install.sh - Aktualizacja systemu, sysinfo.sh - Info.o systemie, openvpn-auth.sh - Login dla OpenVPN
Tu moje skrypty na GitHub

8

Dokładnie tak. Ten dyndns to nic innego jak @Rafciq napisał.

9

Panowie ta linijka jest genialna, wszystko śmiga jak należy, dziękuję serdecznie - Temat uważam za zamknięty (jeśli mi wolno).

Pozdrawiam Cezary i Rafciq