Temat: Nowa kompilacja

Czy mógłbym otrzymać rozwinięcie zmian wprowadzonych do nowej kompilacji by Cezary vel Obsy smile:
- nowy obraz na podstawie oficjalnej wersji stabilnej Backfire 10.03.1-rc3;
    zmiany w sterownikach przełącznika - dodano obsługę VLANów 4k (16-4096) - rozumiem, że można tworzyć VLANów do 4096 ? Czy jednak źle rozumiem.

patch modyfikujący SNAT (autorstwa rpc) - co wprowadził ?

backport modułów bandwidth/timerange/webmon/weburl z projektu Gargoyle - jak tego użyć i czy ma sens jeśli nie chcę mieć GUI - ewentualnie czy można doinstalować jako paczki i ewentualnie bezboleśnie zdeinstalować ?

Pozdrawiam

2

Odp: Nowa kompilacja

1. Tak, o ile vlan4k się włączy. https://dev.openwrt.org/changeset/22994
2. Po wprowadzeniu SNATa okazało się, że MASQUERADE jest źle w kolejkach umieszczane, co powoduje zle działanie SNAT w pewnych przypadkach. https://dev.openwrt.org/ticket/7909
3. To nie do gui. Do dodatkowe moduły których można używać do firewalla (timerange potrafi np. filrować ruch. A tym samym np. ustawić żeby przepiuszczał hosta tylko w środy miedzy 10 a 10.30. weburl - potrafi filtrować ruch na podstawie wyrażenia URL). Nie jest to domyślnie w obrazie; moduły które można zainstalować są u mnie osobno.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Propo SNATA - znów jest to zmodyfikowane w backfire, następne będzie już "oficjalnie" poprawione.

4

no ja bardzo sobie chwale changelog na stronie o wr1043nd smile

zawsze sprawdzam co jakis czas co tam Cezary znow "nabroil" nam nowego wink

Tak swoja droga ciekaw jestem o ile % wzrosla sprzedaz routerow zgodnych z openwrt dzieki jego rozwojowi przez spolecznosc smile A w przypadku modelu 1043 to pewnie jest to z kilkaset % wink

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

5

Mam pytanie do użytkowników. Jak jest ze stabilnością waszych tplinków na backfire?
Mam dwa modele. Jeden z "wiekową" kompilacją Cezarego kamikaze 8.09.2, drugi z backfire z 31.08. Oba pracują (oczywiście nie jednocześnie) z tą samą konfiguracją, od WAN modem UPC, podpięte dwa komputery po LAN + 1-2 po wifi, koncentrator modecom aktywny z zasilaczem 2A. Podpięty dysk 20GB 2.5". Bez extroot.

Kamikaze jest stabilne. Oczywiście nie tak jak posiadany kiedyś WRT54GL czy Asus Wl-500gP które miały uptime 90dni i pewnie więcej gdybym nie potrzebował wyłączyć prądu. Tplink na kamikaze miał najdłuższy zaobserwowany uptime 24dni. Jednak przeważnie zdarzał mu się restart średnio raz na tydzień. Nie było to uciążliwe ale zachęcało do aktualizacji oprogramowania.

Dla pewności kupiłem nowy model (v1.6) że niby USB poprawione ale na backfire jest kiszka, częste restarty, co 1-2 dni, słabe skaczące transfery po sambie (2-4MB/s odczyt, ftp dużo lepiej bo 7-9MB/s)

6

Dość dużo ludzi zgłosiło wywalanie się sterownika wifi w najnowszych revach (na openwrt.org).

7

Cezary, prośba. Masz jeszcze gdzieś w archiwum obraz z ostatnią ze swoich wersji kamikaze na tplinka? Najlepiej jeszcze z pasującym do niego repozytorium packages wink
Jest możliwość odtworzenia tego samemu? Tzn czy są źródła w svn i można to sobie zbudować wstecz? Oczywiście nie wiem jeszcze jak ale można się nauczyć.
Nie wiem o co chodzi ale backifre resetuje się praktycznie codziennie. Może wina sprzętu. Dzięki.

8

Niem nie mam archiwum kamikaze. Możesz pobrać oficjalnie z openwrt.org i zobaczyć.