1 (edytowany przez Skajper4 2014-02-12 17:30:19)

Temat: Ustawienia ip router półprzezroczysty

Witam. Jaką konfigurację zastosować aby coś takiego działało?
Dwa routery podłączone kablem ethernet na portach vlan0.3 (wg routerów, fizycznie 4-ty).
Pierwszy ma ip 192.168.2.1, ma być serwerem DHCP, ma być możliwość do niego podpiąć inne urządzenia poprzez lan.
Drugi ma pobierać internet z pierwszego, adres ip pobierać od pierwszego, najlepiej jakby miał adres stały, dostęp do gui, firewall przezroczysty (tzn w tym sensie ma być przezroczysty, ma wszystko przepuszczać żeby nie było jakichś problemów z konfiguracją), dobrze by było gdyby można było podłączyć do niego inne urządzenia poprzez lan lecz nie jest to konieczne.
Proszę o pomoc, trochę to pogmatwane ale cóż. smile

2

Odp: Ustawienia ip router półprzezroczysty

Pierwszy router zostawiasz w spokoju. W drugim routerze wyłączasz WAN, ustawiasz jego IP na 192.168.2.250 (adresacja zgodna z pierwszym routerem, ale spoza zakresu przyznawanego przez jego DHCP), bramę i DNS na adres pierwszego routera no i wyłączasz DHCP.

OpenWrt 25.12 @ GL.iNet GL-MT6000
OpenWrt 25.12 @ Xiaomi Mi Router AX3000T
OpenWrt 25.12 @ D-Link DAP-X1860 A1
Mój blog: Komputery i Systemy

3 (edytowany przez Skajper4 2014-02-12 18:11:14)

Ok dzięki smile Wcześniej robiłem błąd ustawiając wan, a nie go wyłączając. Teraz wszystko (chyba) działa smile
Łatwiej mi było ustawić adres na 2.2 a dhcp od 2.3, łatwiejsze do zapamiętania smile

4 (edytowany przez marczelo 2014-02-12 20:06:31)

Jazz napisał/a:

Pierwszy router zostawiasz w spokoju. W drugim routerze wyłączasz WAN, ustawiasz jego IP na 192.168.2.250 (adresacja zgodna z pierwszym routerem, ale spoza zakresu przyznawanego przez jego DHCP), bramę i DNS na adres pierwszego routera no i wyłączasz DHCP.

Dokładnie tak jak opisałeś sam to robiłem i myślałem by ten sposób tu opisać bo nie wszyscy na forum, wiedzą jak to zrobić ale widzę ze wiecie  o co chodzi. A co do 192.168.2..250 to u mnie jest tak 192.168.1.250 i też śmiga  ale na każdym jest inaczej pozdrawiam.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

5

marczelo napisał/a:

ale na każdym jest inaczej pozdrawiam.

Na każdym jest tak samo smile Wystarczy przesunąć zakres adresacji DHCP. Każdy sprzęt sieciowy obsługujący dhcp to obsługuje.