1 (edytowany przez frutis 2014-02-07 20:36:40)

Temat: TL-WR703N - OpenWrt AA tylko 1Mbps po kablu

Witam,

Mam problem z routerem TL-WR703N. Mam skompilowane OpenWrt AA bez szczególnych zmian (włączony kanał 13 dla wifi) i po podłączeniu do internetu 100Mbps po kablu mam tylko 1Mbps na wejściu. Wyjście działa bez zarzutu (70-80Mbps). Czy ktoś się orientuje gdzie leży przyczyna? Do tej pory używałem internetu z modemu usb i nie było takich problemów (osiągałem znacznie większe prędkości).

Wynegocjowane jest 100Mbps:

eth0: link up (100Mbps/Full duplex)

Po podłączeniu kabla bezpośrednio do komputera jest wszystko ok.

Operator limituje prędkość na podstawie adresu mac big_smile
Czy jest jakaś konkretna pula adresów mac dla routerów?

frutis

2

Odp: TL-WR703N - OpenWrt AA tylko 1Mbps po kablu

frutis napisał/a:

Operator limituje prędkość na podstawie adresu mac big_smile
Czy jest jakaś konkretna pula adresów mac dla routerów?

Kiedyś również miałem autoryzowany dostęp na podstawie mac adresu i jak zmieniałem sprzęt to klonowałem adres, nie miało to jednak żadnego wpływu na prędkość, teraz podłączam jakikolwiek sprzęt, konfiguruję wan od isp i dostęp działa bez jakichkolwiek niedomagań. Z pewnością mac adres nie jest przyczyną takowego stanu, są to jedynie sztywne dane identyfikacyjne sprzętu. Jak by nie patrzeć sprzęt do takowego łącza jest za słaby, także nie ma co się łamać. wink

3

@frutis: możesz sobie zmienić mac adres na taki jak komputer ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

jarek7714 napisał/a:

Kiedyś również miałem autoryzowany dostęp na podstawie mac adresu i jak zmieniałem sprzęt to klonowałem adres, nie miało to jednak żadnego wpływu na prędkość, teraz podłączam jakikolwiek sprzęt, konfiguruję wan od isp i dostęp działa bez jakichkolwiek niedomagań. Z pewnością mac adres nie jest przyczyną takowego stanu, są to jedynie sztywne dane identyfikacyjne sprzętu. Jak by nie patrzeć sprzęt do takowego łącza jest za słaby, także nie ma co się łamać. wink

Nie mam autoryzowanego dostępu na podstawie mac. A sprzęt daje radę tylko trzeba było zmienić mac.

Cezary napisał/a:

@frutis: możesz sobie zmienić mac adres na taki jak komputer ma.

Tak też zrobiłem ale zaskoczyła mnie ta sytuacja początkowo. Aż uruchomiłem serwer dhcp na jednym komputerze i podłączyłem router, a następnie sprawdziłem prędkości na innym komputerze połączonym po wifi. Oczywiście ograniczenia zniknęły smile