1

Temat: Dostęp do OpenWRT przez mobilny internet

Witam serdecznie,

Posiadam TP-Linka TL-MR3420 v1 z oprogramowaniem OpenWRT Gargoyle v 1.6.0.1 by obsy.
Podłączam do niego modem USB w tej chwili akurat Huawei E156G z kartą LTE plusa.
Chciałbym do niego dostać  zdalnie do niego. W zakładce System->Dostęp do routera ma wybrany protokół "HTTP" na porcie 80.
Telefonem łącze się z Tplinkiem z tym modem 3G ( siecić lokalnej )   w statusie połączenia sprawdzam adres IP który widnieje obok "Adres IP WAN: " to jest adres zewnętrzny - adres IP karty SIM . Po czym mam laptopa który jest wpięty do DSLa czyli całkiem inne łącze internetowe i wpisuje adres IP karty SIM który wpisuje w przeglądarce bez portów i nic mi się nie wyświetla.

I nie mogę dostać się do routera? Gdzieś wyczytałem, że to nie zadziała bo operatorzy coś tam blokują może ktoś mi to wyjaśnić podpowiedzieć jak w/w problem rozwiązać?

Jak będę się tą metodą dostawał do Tplinka to później ogarnę DNS i przekierowanie portów.

Dziękuję za pomoc.

2

Odp: Dostęp do OpenWRT przez mobilny internet

Możesz wykupić usługę zewnętrzne IP, ale i tak nie będzie działać w LTE, bo w LTE zdaniem Plusa "nie ma możliwości technicznych". Najprostszym sposobem dostania się z zewnątrz będzie więc odwrotny tunel ssh http://eko.one.pl/?p=openwrt-sshtunnel

3

jw - na lte to nie działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

kewy napisał/a:

Posiadam TP-Linka TL-MR3420 v1 z oprogramowaniem OpenWRT Gargoyle v 1.6.0.1 by obsy.
Podłączam do niego modem USB w tej chwili akurat Huawei E156G z kartą LTE plusa.

Tutaj mamy dostęp HSDPA, czyli dzwonimy na 2601 lub 601 102 601, wybieramy połączenie z konsultantem (o ile jest to abonament), prosimy o uruchomienie na naszym koncie takowej usługi i mamy w kilka minut dostęp z zewnątrz (5zł-dynamiczny adres, 15zł statyczny, kwoty netto), zmieniając jedynie APN i restartując połączenie (Cezary dodał do listy Gargoyle stosowne APN). smile