1 (edytowany przez Xemidra 2014-02-02 01:44:19)

Temat: WR1043ND problem ze stock'iem zmiana na OpenWRT

Witam,

Od dzisiaj jestem użytkownikiem routera TP-Link 1043ND i najpierw zainstalowałem na nim oryginalne najnowsze oprogramowanie producenta. Jednak po kilku godzinach pracy pada albo Wi-Fi albo pada Wi-Fi, LAN i Web interface. Nie mam czasu na żonglowanie różnymi wersjami firmware'u od TP-LINKa więc pomyślałem najpierw o zainstalowaniu DD-WRT. Jednak nie ma tam całkowicie stabilnej wersji, różne rzeczy w różnych wersjach nie działają (nie ukrywam, że stabilność jest dla mnie najważniejsza). Chcę więc zainstalować OpenWRT najlepiej  w wersji z graficznym interfejsem (to moje pierwsze podejście do OpenWRT). Pomyślałem o Gargoyle 1.6, bo to najnowsza wersja.

Mam jednak kilka pytań:
1. Jak wygląda stabilność pracy na tej wersji systemu ?
2. Czy domyślne jest już wsparcie dla USB (storage i FTP) ?
3. Czy jest domyślne wsparcie dla Media server ?
4. Czy działa funkcja WPS/QSS ?
5. Jak wygląda sprawa prędkości Wi-Fi, LAN i USB względem stockowego oprogramowania ?
6. Czy dostępna jest filtracja MAC ?
7. Czy jest możliwość rezerwowania adresów IP w serwerze DHCP ?
8. Czy można przekierowywać porty ?
9. Jak wygląda sytuacja z Print Serverem i możliwością korzystania ze skanera ?

Do tej pory miałem WR340 od TP-LINKa i router pracował od lat pod maksymalnym obciążeniem ze strony Wi-Fi i LAN jednak jego wydajność zaczęła być problemem.

2

Odp: WR1043ND problem ze stock'iem zmiana na OpenWRT

Jeżeli pada na oryginale to żadna wymiana na openwrt tylko oddaj go na gwarancje.

Na wszystkie pytania: tak/dobra/da się.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ale to był router od SamKnowsa i do tej pory miał zainstalowane oprogramowanie właśnie od tej firmy to monitorowania prędkości połączenia (oparte na OpenWRT). Teraz zainstalowałem tam dopiero stockowe oprogramowanie i taki problem się pojawia. Na tamtym oprogramowaniu pracował prawidłowo, bo wszystkie raporty itp. dochodziły prawidłowo więc wina leży po stronie softu. To samo pisali inny użytkownicy na forum producenta i pisali, że na OpenWRT działa stabilnie.

Czy te funkcje, o których piszę działają domyślnie czy trzeba bawić się w jakieś instalowanie pakietów ?

4

Zacznijmy od tego że openwrt jako openwrt jest gołe i nic tam nie ma. Wszystko się instaluje z pakietów, jak w każdym linuksie. Jeżeli zainstalujesz coś co ma gui to mogą niektóre funkcje być już dostępne, inne musisz zainstalować i skonfigurować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.