Temat: gspca jak przygotować nowe moduły

Witam,
Posiadam kamerkę która z gspca w tej wersji nie chce współdziałać, po ściągnięciu nowszej wersji i kompilacji na laptopie kamerka ruszyła, w jaki sposób przygotować moduł dla TL-WR1043ND BackFire 10.03 rc1?

Pozdrawiam

2

Odp: gspca jak przygotować nowe moduły

Przecież dla tplinka masz wszystkie możliwe moduły. Doinstalwałeś odpowiedni?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak, tplink ma wersje 2.7.0, i w tej wersji nie działa, wersja działająca z kamerą to: 2.10.10, pobrane źródełka z: http://moinejf.free.fr/

4

Backfire nie kompiluje osobnych modułów do gspca. Korzysta z tego co ma jądro. Musiał byś specjalnie makefile pisać do tego.

5

Udało mi się przygotować nowe moduły, kamerka działa. (chętnie sie podziele plikami jeśli będzie taka potrzeba ze strony forum.

Dziś stałem sie posiadaczem kamerki Creative Live! Cam Notebook, tu niestety mam problem z kompilacją nawet pod x86, sterownik to ox51x-jpeg.

Być może ktoś testował kamerki podłączane do wr1043nd, które pokazują nie najgorszy obraz?

6

Ja również kompilowałem kiedyś bo potrzebowałem spca1528 które jest jest w nowszym gpsca niż ten w 2.6.32 , ale rzeczywiście robiłem to po partyzancku przegrywając źródła gspca do źródeł jądro , zmieniając Makefile i Kconfig itp.
Czy da się prościej ?

7

Nie, bo bieżące źródła są tylko w kernelu, osobno chyba nie są już publikowane.

8

Sorry za odgrzanie starego wątku.

joker77, możesz udostępnić ten moduł do SPCA1528?

Pod jaki kernel to kompilowałeś?

Z góry piękne dzięki.

9

Od kiedy kompilowałem, zdążyła pojawić się nowa wersja openwrt i problem jak dla mnie uległ samo rozwiązaniu.
Ale faktycznie wystarczyło wgrać źródłowe pliki z podanej przeze mnie stronki i skompilować moduł.