Temat: WDR3600 - czyżby felerna radiówka

witam
kupiłem sobie tplinka 3600 i chyba to największy błąd  jaki mogłem popełnić ,na gargulcu sygnał wifi pływa strasznie raz jest potem zanika , mój tablet ma bardzo duże kłopoty z utrzymaniem połączenia za to na starym 1043 nie ma tego problemu chodzi super , wymieniłem anteny na większe wyłączyłem 5ghz i to samo , ALE  zauważyłem że rutek niema ekranu na radiówce choć producent chyba przewidział może to jest przyczyną, może jakoś elektronika jest zakłócana , sam już nie wiem 1043 jest ekran a ruter dział dużo lepiej proszę o wypowiedz czy dobrze rozumuje

2

Odp: WDR3600 - czyżby felerna radiówka

Jak na OFW masz to samo, to go reklamuj.

3

jezeli chodzi o wydajnosc radia i anten w tym to po prostu slabizna, jezeli bierzemy pod uwage 5GHz to w ogole sprzet jest bardzo slaby, przynajmniej u mnie juz kilka metrow od routera nie da sie korzystac z urzadzen mobilnych podlaczonych do sieci 5GHz ...

MT RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
Asus RT-AC58U

4

Zmien na OFW i zobacz zanim zaczniesz płakać na forum. Inni użytkownicy mają ten model m.in ja i chwala sobie. Jeżeli masz słabe sygnały to może masz słabe odbiorniki, albo uszkodzony router. Jak juz pisałem ja i pepe, wgraj oryginał - będzie kiepsko to reklamacja.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

5

Yamato napisał/a:

jezeli chodzi o wydajnosc radia i anten w tym to po prostu slabizna, jezeli bierzemy pod uwage 5GHz to w ogole sprzet jest bardzo slaby, przynajmniej u mnie juz kilka metrow od routera nie da sie korzystac z urzadzen mobilnych podlaczonych do sieci 5GHz ...

No patrz, a u mnie zupełnie odwrotnie.

6

pepe2k napisał/a:
Yamato napisał/a:

prove it! chyba najgorszy wydajnosciowo router (jezeli chodzi o zasieg) jaki mialem od lat

MT RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
Asus RT-AC58U

7

Yamato napisał/a:
pepe2k napisał/a:
Yamato napisał/a:

prove it! chyba najgorszy wydajnosciowo router (jezeli chodzi o zasieg) jaki mialem od lat

U mnie z WDN4800, przez ścianę (w linii prostej kilka metrów) sprawuje się wyśmienicie.

8

odświeżę temat
wiec dale się bawiłem 3600 ,dokupiłem większe anteny ale ruter zaczął  fiksować niemiłosiernie sygnał raz był raz nie do tego częste zwiechy  wiec z laminatu wyciosałem płytki w kształcie ekranów jakie przewidział producent ,miedziana powierzchnię  przylutowałem do masy ruterka ,zamontowałem dłuższe anteny do tego najnowszy dzieło Cezarego i BINGO ruter działa super poprawił się sygnał stabilność i już nie pływa sygnał wifi  wink polecam bo u mnie poprawiło działanie

9

grzesko napisał/a:

odświeżę temat
wiec dale się bawiłem 3600 ,dokupiłem większe anteny ale ruter zaczął  fiksować niemiłosiernie sygnał raz był raz nie do tego częste zwiechy  wiec z laminatu wyciosałem płytki w kształcie ekranów jakie przewidział producent ,miedziana powierzchnię  przylutowałem do masy ruterka ,zamontowałem dłuższe anteny do tego najnowszy dzieło Cezarego i BINGO ruter działa super poprawił się sygnał stabilność i już nie pływa sygnał wifi  wink polecam bo u mnie poprawiło działanie

1. Jakie anteny kupiłeś?
2. Zdajesz sobie sprawę, że to powinny być dwuzakresowe anteny?
3. Co "wyciosałeś"? big_smile

10

@grzesko, możesz wstawić jakies fotki z tej modyfikacji ?

Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

11

jeśli chodzi o anteny to jakie mediatech ale nie włanczałem 5 Ghz , w weekend  wrócę do oryginalnych i na nich potestuje
jeśli chodzi o fotkę  to nie ma co się tu chwalić rzeźba jakich mało ale działa , w sobotę postaram się przedstawić moje dzieło
pozdrawiam smile

12

Mam ten router od krótkiego czasu. Mam do dziś problem z netem przez wifi, przez jesną ścianę (43 cm grubości, cegła nie zbrojona)w lini prostej (odległość od lapka 6m). Net raz jest raz nie. Sieci wifi obcych trochę jest, ale myślę że to nie powód takiego działania. Szukałem trochę o tym routerze (tl-wdr3600v1) na stronie producenta i w necie. Z Google: anteny w tym urządzeniu to identyczne sztuki, 3dBi (kiepsko sad ). Po mailu do producenta odpowiedź potwierdzająca. Nigdzie nie ma mowy o antenach dwuzakresowych. Można kupić orginalne anteny tp-linka odpowiednio: 5 dBi oraz 8 dBi. Chyba zmienię te fabryczne, bo poprzedni sprzęt jaki miałem (Pentagram Cerberus) miał antenę 6 dBi i nie było żadnego problemu. Nie korzystam niestety z żadnych urządzeń na częstotliwości 5 GHz, powyższe wnioski to działania na radiu 2,4 GHz.

13

Jak to nigdzie nie ma mowy o tym, że tam są dwuzakresowe anteny? Choćby na stronie producenta...
Wgraj najnowszą wersję Gargoyle albo trunk, była poprawka związana z czułością radia 2,4 GHz po stronie routeròw z tej serii. I daj znać czy jest lepiej.

Poza tym: http://www.tech-blog.pl/2013/04/08/zdje … l-wdr3600/

PS. Blisko pół metra cegły to dość sporo wink

14

Cześć.
Mam też router TP-LINKA 3600 i wcześniejsze wersje softu (od 1.5.10.12 do 1.5.11.7) miały bardzo małą czułość. Zmieniłem na 1.6.0.1 i oniemiałem z wrażenia teraz mój router widzi 100% więcej sprzętów sąsiadów. Jego czułość jest znakomita. przetestowałem na routerze znajomego modelu 4300 i też pomogło kolosalnie.
Zamieszczam print-screen z różnic. U mnie pomogło i jestem bardzo zadowolony. Karta WiFi Laptopa teraz działa na 300Mbps a wcześniej ledwo 65Mbps. Router mam w szafie na środku mieszkania.

Przed:

przed

Po:
po

15

Dokładnie o to się rozchodzi smile

16 (edytowany przez tomciek 2014-02-14 14:04:16)

No niestety, nie upieram się. Nigdzie, nawet mail producenta nie potwierdza, że są to anteny dwuzakresowe. Nawet te z dodatkowej oferty, o których pisałem są specyfikowane jako 2,4-2,5 GHz (różne tylko dBi). Idąc dalej tokiem rozumowania po informacji producenta, że są identyczne, nie można mówić o antenie dwuzakresowej. Ten sprzęt ma dwa radia i działają niezależnie (2,4 oraz 5 GHz) na jednakowych antenach. Ktoś kto ma ten sprzęt i odbiornik podłączony na 5 GHz, niech zamieni je miejscami i potwierdzi. Ja nie mam sprzętu z kartą 5 GHz. A 3dBi to tylko 2,4 GHz 5GHz to już tylko 2 dBi. Przy takim zysku mocy ten router za daleko nie pociągnie na takich antenach. Szukałem tego dość długo, dlatego moją decyzją będzie zakup innych anten to tylko 25 zeta za sztukę.

Mam najnowsze Gargoyle Cezarego smile Profesjonalna robota z tym softem smile

17

tomciek napisał/a:

No niestety, nie upieram się. Nigdzie, nawet mail producenta nie potwierdza, że są to anteny dwuzakresowe. Nawet te z dodatkowej oferty, o których pisałem są specyfikowane jako 2,4-2,5 GHz (różne tylko dBi). Idąc dalej tokiem rozumowania po informacji producenta, że są identyczne, nie można mówić o antenie dwuzakresowej.

To dobrze, że się nie upierasz, bo byś wyszedł na uparciucha-leniucha, któremu nie chciało się nawet zajrzeć na oficjalną stronę producenta i przeczytać na niej, cytuję:

TP-Link napisał/a:

2 zewnętrzne, odłączalne dwupasmowe anteny RP-SMA (zysk 2dBi dla pasma 2.4GHz, 3dBi dla pasma 5GHz)

Źródło: http://www.tp-link.com.pl/products/deta … R3600#spec

tomciek napisał/a:

Ten sprzęt ma dwa radia i działają niezależnie (2,4 oraz 5 GHz) na jednakowych antenach. Ktoś kto ma ten sprzęt i odbiornik podłączony na 5 GHz, niech zamieni je miejscami i potwierdzi. Ja nie mam sprzętu z kartą 5 GHz. A 3dBi to tylko 2,4 GHz 5GHz to już tylko 2 dBi. Przy takim zysku mocy ten router za daleko nie pociągnie na takich antenach. Szukałem tego dość długo, dlatego moją decyzją będzie zakup innych anten to tylko 25 zeta za sztukę.

Ten sprzęt ma dwa radia, oba pracujące w trybie 2x2:2 MIMO (2x TX/RX, 2 strumienie, maksymalna przepływność 300 Mbps). I oba radia wykorzystują obie anteny, dlatego są dwupasmowe (dwuzakresowe). Otwórz sobie router i obejrzyj jak biegną ścieżki w torach radiowych - są tam przełączniki. Poza tym, wyszukiwarka na forum działa całkiem sprawnie i warto z niej korzystać:

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7679
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6658
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6819
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7617
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7183

To tak na dobry początek, miłej lektury.

18

Cześć,

Mam TL-WDR4300 Gargoyle 1.5.11.4 i czytając bardzo pozytywne opinie dot. wersji 1.6.0.1 jestem zainteresowany zainstalowaniem tego softu. Tyle że jak wiadomo wszystkie doinstalowane programy / konfiguracje trzeba będzie zrobić od nowa. Trochę się tego nazbierało i zapewne bez problemów się nie obędzie.

Pytanie w zasadzie do Cezarego, kiedyś pepe2k pisał tutaj o sterowaniu LED-ami w TL-WDR4300, czy przewidujesz w tym półroczu wprowadzenie takiej możliwości ?. Chciałbym uniknąć sytuacji że zainstaluje GG 1.6.0.1, namęczę się z całą resztą a za niedługi czas miałbym to robić ponownie.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

19

I będziesz robił ponownie jak wydam kolejne wersje smile Czy będzie - pewnie tak, chyba że szybciej trunka ustabilizują.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

20 (edytowany przez rufik 2014-02-15 12:39:34)

Wrzuciłem dziś na WDR3600 Gargoyle 1.6.0.2, właśnie z tą poprawką, bo byłem ciekawy tego "przyrostu czułości" :)
No i jak dla mnie, to zmieniło się dziwnie - na 2,4GHz spadła moc sygnału, na 5GHz wzrosła :)

Przed (rufoladnia5 to moja sieć 5GHz):
http://images62.fotosik.pl/657/a2a154c470b2f9b8.jpg

Po:
http://images65.fotosik.pl/657/cec87ca8c80fa214.jpg

Test robiony amatorsko, telefonem (HTC One XL na CM11), odległość około 5-6m przez niezbyt grubą ścianę w bloku. Generalnie taki test praktyczny, czy mi się czułość poprawi w drugim pokoju, gdy korzystam z telefonu. Podobnie wyszedł test z tabletu (Asus TF101 ma tylko 2,4GHz) z drugiego końca mieszkania - moc spadła ~5dBm. Jakby została przekierowana z 2,4 na radio 5 :)

Aha, zapomniałem dodać, że sprawdziłem jeszcze 5GHz na laptopie - nie zrobiło mi to żadnej różnicy w przeciwieństwie do telefonu.

21

Te same ustawienia nadajników (kanał, szerokość)?
Ta poprawka dotyczyła czułości po stronie routera.

22

pepe2k napisał/a:

Te same ustawienia nadajników (kanał, szerokość)?
Ta poprawka dotyczyła czułości po stronie routera.

Ta sama, przywróciłem stare ustawienia:
http://images65.fotosik.pl/657/7e989c7ecda74422.jpg

23

Ciekawe.... a sprawdź, czy zmiana (ręcznie, w panelu) mocy na 2,4 GHz z "Maks." na jakąś niższą (np. 15~18 dBm) ma odzwierciedlenie w poziomie rejestrowanego sygnału na telefonie.

24

pepe2k napisał/a:

Ciekawe.... a sprawdź, czy zmiana (ręcznie, w panelu) mocy na 2,4 GHz z "Maks." na jakąś niższą (np. 15~18 dBm) ma odzwierciedlenie w poziomie rejestrowanego sygnału na telefonie.

Tak, zmniejszenie do 15dBm ma odzwierciedlenie w odbiorze sygnału na telefonie/tablecie, notuje spadek ~3dBm.
Czy ta poprawka w OpenWRT to jest hardkod czy też trzeba gdzieś ustawiać coś w konfiguracji?

25

rufik napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Tak, zmniejszenie do 15dBm ma odzwierciedlenie w odbiorze sygnału na telefonie/tablecie, notuje spadek ~3dBm.
Czy ta poprawka w OpenWRT to jest hardkod czy też trzeba gdzieś ustawiać coś w konfiguracji?

W inicjalizacji platformy to jest dodane: https://dev.openwrt.org/changeset/39408 … adjustment