1 (edytowany przez Pawci_o 2014-01-13 07:32:16)

Temat: TL-WR1043 ND V1 problem z USB

Witam forumowiczów, posiadam Ruter WR 1043 ND z gargoyle i dwoma hubami USB, jednak robiłem wspólne zasilanie dla 2 huba i źle przylutowałem kable, zamieniłem + z - po podłączeniu po chwili zadymiło się z HUB-a, odłączyłem go i rozkręciłem okazało się że spalił się układ na płytce - coś USB ( nie pamiętam dokładnie) mam taki układ może dziś go wlutuje, jednak jest gorszy kłopot a mianowicie nie działa usb w ruterze, nie wykrywa mi pamięci... proszę o pomoc w rozwiązaniu kłopotu- jaka część mogła ulec uszkodzeniu i gdzie jej szukać na płytce,
z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: TL-WR1043 ND V1 problem z USB

Pewnie to co zawsze:  przetwornica. TP-Link stosuje podobne rozwiązania we wszystkich modelach routerów, więc jako przykład weź np. https://github.com/Squonk42/TL-WR703N/b … ematic.pdf, miernik w dłoń i szukaj gdzie masz napięcia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

napięcie 5V mam w gniezdzie usb, pendrive sprawdziłem i jest dobry, wkładam pamięć z diodą ale ona nie świeci- zero reakcji... co może być przyczyną?

4

Uszkodzone coś po drodze lub spaliłeś sam chip.

5

czyli musze spradzić szyne danych D+ i D- środkowe dwie w USB, jeśli wszystko będzie dobre to znaczy ze spaliłem chip- pytanie czy można kupić taki chip?

6

Jako używany 1043 na allegro smile. Jeżeli spaliłeś to kup nowy używkę po prostu.

7

Pawci_o napisał/a:

czyli musze spradzić szyne danych D+ i D- środkowe dwie w USB, jeśli wszystko będzie dobre to znaczy ze spaliłem chip- pytanie czy można kupić taki chip?

USB masz przecież zintegrowane w SoC. Kupić taki układ można, w Chinach po kilka USD... ale jeżeli sam sobie BGA nie zamontujesz, to koszt takiej usługi zrówna się z ceną zakupu nowego 1043ND v2, razem z jeszcze kilkoma czteropakami piwa smile