Temat: problem z TP-LINK TL-WR1043ND

Witam!

Mam taki problem - probowalem wgrać aktualizacje do  TP-LINK TL-WR1043ND i niby wszystko poszło ok - ale wgrałe Trunk (Barrier Breaker) i upgrade i teraz nie działa, jedynie łącze sie przez ethernet - to znaczy wykrywa połączenie. Próbowałem przez telnet sie połączyć, ale nie wiem, jak wczytać do pamieci openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin - a jak próbuje przez: WinSCP to chce hasło - znalazlem jakies, user: osteam, a hasło 5up, ale nie działa. Nie bardzo wiem, co zrobić, teraz łącze sie przez jakies stare cisco, ale jakos połączenia jest fatalna. Byłbym wdzieczny za pomoc,

2

Odp: problem z TP-LINK TL-WR1043ND

Wszystko jest w faq na górze strony. Podpowiedź: najpierw ustaw hasło.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

a jakimi poleceniami ustawić hasło lub jakbyś podał mi link, bo czytałem kilka i było napisane, ze jak nie ma, to znaczy, ze nia ma u pole pozostawi puste, ale i tak żąda autoryzacji

4

tu znalezlem:
Uruchamiam WinSCP i wybieram [Nowy]
Nazwa hosta: 192.168.1.1
Numer portu: 22
Inne pola zostawiamy puste
Protokół: SCP
Klikam [Zapisz...], nadaje nazwę np. TP-Link 192.168.1.1
Z listy sesji wybieram nowo dodaną sesje i klikam [Logowanie].
Nazwa użytkownika: root
Hasło: hasła nie mam wiec nic nie wpisuje
Jeżeli wyskoczą okienka z błędami klikam [OK]
W prawej części okna bedzie system plików routera (katalog /root) więc wychodzę poziom wyżej przez kliknięcie na .. (dwie kropki). Wchodzę do katalogu /tmp.
Przeciągam plik z firmware openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade.bin pobrany np z http://ecco.selfip.net/tl-mr3420/gargoyle/
na prawą część okna WinSCP. Po chwili plik zostanie skopiowany i mogę zamknąć WinSCP.
poprzez start/uruchom uruchamiam telnet wpisując
telnet 192.168.1.1
ale nie działa

5

Telnet. Nie SCP, Nie SSH, nie winscp. Masz najpierw w putty zalogować się przez telnet i ustawić sobie hasło.

6

Bo najpierw masz ustawić hasło...

7

udało sie zalogowac - dzieki wielkie, ale czy teraz mam skopiowac do folderu temp oryginalny upgrade czy moze ten od Was? Bo szczerze mówiąc - to miałem pewne problemy z zasiegiem w domu i dlatego probowalem jakos temu zaradzic i wgrywajac nowszy soft.

8

Jaki chcesz, jak wolisz.

9

ale co jest lepsze, co zwięszka zasieg i moc sygnału - bo ustawilem sobie 10 kanał, bo ma niby najmniej kolizji a i tak czasami sygnal nie dociera

10

Oryginał będzie miał najlepszy. Więc jeżeli on nie pokrywa to zastanów się nad dodatkowym sprzętem.

11

wgralem firmowy: openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin i niestety nadal nie dziala, to znaczy bez zmian - czy moze cos zrobilem nie tak? a zrobilem dokladnie tak, jak jest w instrukcji- zrestartowal sie, ale nic nie dziala

12

Co konkretnie nie działa?

13

nawet nie moge go teraz zrestartować

14 (edytowany przez vonstefano 2014-01-06 22:05:02)

nie widzi routera przez wi-fi, moge tylko polaczyc sie przez ethernet i przez telnet a przez http nie, moze to nie ten soft? Pobrałem go z tego miejsca: http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl- … 043nd.v1.x

15

vonstefano napisał/a:

nie widzi routera przez wi-fi, moge tylko polaczyc sie przez ethernet i przez telnet a przez http nie, moze to nie ten soft? Pobrałem go z tego miejsca: http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl- … 043nd.v1.x

Faq się kładnia: raz że wgrałeś wersję bez gui (jeżeli znów wgrałeś trunka), dwa - w openwrt wifi jest domyślnie wyłączone.

16

juz to robilem, dioda miga przez okolo 8 sekund a pozniej  swieci na stale - a powinna migac. Łącze sie z nim przez telnet, na pingi odpowiada

17

Nie powinna migać. W openwrt nie miga. Zaloguj się przez telnet o pokaż wynik cat /rom/etc/banner

18

teraz wgralem: Stable (Attitude Adjustment) typ: factor i wszystko poszlo ok

19

nie wiem, jak wstawic obraz - ale - jak wpisluje to polecenie, to wyswietla mi sie to samo, co przy starcie telnetu czyli: attitude adjustment <12.09, r36088>
i jakies alkohole

20

to chyba dziala - ale jakis dziwny soft jest - miales racje wi-fi bylo wylaczone - czy teraz nie da sie wgrac tego wczesniejszego softu, ktory byl, zanim zaczalem sie bawic

21

W kazdym razie wielkie dzieki! nie poradzilbym sobie bez Twoich porad - respect!!