Temat: Prędkość po LAN

Witam,

Dzisiaj postanowiłem porobić sobie parę testów z 2 tp-link 1043 oraz NAS serwerem i zobaczyć jak hulają podpięte za pośrednictwem LAN między sobą. Okazało się że komp podpięty do routera z 1Gb kartą pobiera z serwera pliki z prędkością około 70MB/s więc przyjemnie, ale jak podłącze się kompem z 100Mb kartą do 2wejścia LAN  routera to transfer spada do 11MB/s na obydwóch kompach. I tu pytanie dlaczego tak się dzieję czy router nie nadąża przerzucać dane czy są inne przeciwności o których nie wiem. Podobna sytuacja ma się z WI-FI

2

Odp: Prędkość po LAN

Tzn masz kartę 100Mbps i masz tansfer 11MB/s? Czyli tyle ile ta karta potrafi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Tzn masz kartę 100Mbps i masz tansfer 11MB/s? Czyli tyle ile ta karta potrafi.

Ja to zrozumiałem inaczej... podłączenie do switcha kart 1Gbps i 100Mbps powoduje spadek prędkości na karcie 1Gbps do 100Mbps.

4

To akurat można przez swconfig sprawdzić jak się porty ustawiły.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

U mnie w wdr3600 każdy LAN chodzi z taką prędkością na jaką pozwala podłączone urządzenie, czyli włączenie np Tv z LAN 100Mb/s nie powoduje obniżenia transferów na drugim LAN z 1Gb/s z NAS czy z laptopem.

6

Jest tak jak pisze pepe2k a co do ustawień switcha to sprawdzałem i miałem połączenie 1Gb/s routerze jak i kompie.

7 (edytowany przez modelos 2014-01-06 21:26:21)

może macie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem. Mozę podpowiedz jak sprawdzić to przez swconfig