Temat: OpenWrt Dual Modem GSM
Dzień dobry wieczór ![]()
W skrócie, chciałbym podłączyć jednocześnie dwa modemy GSM na USB do ruter i zaplanować taki scenariusz w cron:
1. Pierwszy modem z kartą sim np. Aero2 lub iPlus, modem aktywny tylko w godzinach od 8:01 do 23:59
2. Drugi modem z kartą Orange i aktywnym pakiet "Szczęśliwe godziny, noc bez limitu", modem aktywny tylko w godzinach od 0:00 do 8:00
3. Monitor łącza, bo w Orange często połączenie się zawiesza i trzeba resetować połączenie.
4. Automatyczne przekierowywania treści smsów na mojego maila.
... i może coś więcej (raczej nie potrzebuję multiwan).
Rozumiem i pogodzę się z tym, że o godzinach 8:00 i 0:00 nastąpi chwilowy brak internetu, czas na przełączenie modemów, zmiana WAN i przyznanie nowych IP.
Mam ruter TP-Link 1043 z Gagroyle, dobry aktywny hub USB i pendrive (do extroot itp.)
Teraz, jestem na etapie wyboru i zakupu modemów.
Zapoznałem się z forum, tutoriale OperWrt, router 3g ...
http://eko.one.pl/?p=openwrt-linkidoportowszeregowych niepokoi mnie problem, jeżeli urządzenia są takie same (a dokładniej - mają taki sam identyfikator USB - Vid/Pid). Nie mam pojęcia jak wygląda config np. bazując na numerze portu USB do którego połączamy urządzenie.
Obecnie mieszkam w miejscu z dobrym zasięg operatorów (Orange 14 Mb/s, iPlus 12Mb, Plus LTE 80 Mb). Nie interesuje mnie "4G LTE" od Play.
Zależy mi na stabilności połączenia.
Interesują mnie modemy HSPA+ (min. 21Mb), może coś przyszłościowego DC-HSPA+ / LTE.
Jakie modemy kupić?
Myślałem, aby zakupić 2 szt. HUAWEI E3131s-2. Czy to dobry wybór?