Temat: Problem z rTorrent 0.8.6 r1165-1 na Backfire 10.03

Cześć,

Przesiadłem się z transmission na rtorrent i na samym początku pojawił się problem.

Używam pobrany z tej strony Backfire 10.03 na TP-WR1043ND (wersja z 08.08.2010 z LuCI). Doinstalowałem rtorrent 0.8.6 r1165-1, skonfigurowałem plik .rtorrent.rc, wrzucam plik *.torrent, odpalam rtorrent na screenie, zaczyna się pobieranie.

Niestety po ukończeniu pobierania rtorrent się wysypuje z komunikatem: "terminate called after throwing an instance of 'torrent::close_connection". Podobnie po ponownym uruchomieniu, po zakończeniu haszowania.

Problem chyba już znany, znalazłem jakieś info o nim na stronie projektu:
http://libtorrent.rakshasa.no/ticket/1686

Z odpowiedzi wynika, że problem nie leży w samym rtorrencie tylko w samym systemie operacyjnym. Spotkał się już ktoś z tym problemem, jest jakiś sposób, żeby rtorrent działał na tym Tp-Linku?

Pozdrawiam.

2

Odp: Problem z rTorrent 0.8.6 r1165-1 na Backfire 10.03

rtorrent cały czas sprawia problemów. Od zawsze kiedy został wprowadzony do repo. Zobacz czy rekompilacja z -fno-inline compile pomoże.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez szafiro 2010-08-18 11:15:37)

Dziękuję za odpowiedź,

niestety, kompilacja brzmi dla mnie tak samo jak komplikacja smile Z jako-taką obsługą linuxa nie mam problemów, niestety, kompilacja programów ze źródeł to dla mnie czarna magia (chociaż kiedyś skompilowałem kadu na jakiegoś starego red-hata smile. Chciałbym się tego kiedyś nauczyć, ale wszystko po kolei.

BTW. Dzięki za świetną robotę z OpenWrt i supportem do niego. Świetne tutoriale i opisy, dzięki którym nawet taki lajkonik jak ja może pobawić się openwrt.

4

Mogę Ci przekompilować, ale wcale nie twierdzę że będzie działać.

EDIT: nie mogę, ta opcja jest już dodana podczas kompilacji. Wiec nic to nie da.

5

hmm, no to lipna-lipa. Tzn. program pobiera, tylko z seedowaniem problem, bo po pobraniu umiera. Tak samo przy restarcie routera czy programu, haszowanie i zwis.

Wróciłbym do transmission gdyby nie to, że mocno obciąża router i dosyć wolno ściąga. rtorrent bardziej wydajny, mimo braku komfortu obsługi via www.

6

Na 1043 obciąza Ci router? Aż niemożliwe smile

7

Cezary napisał/a:

Na 1043 obciąza Ci router? Aż niemożliwe smile

Cezary, nie zakumałem, tzn. to normalne, że tak mocno obciąża, czy u mnie coś nie tak z konfigiem? smile Dysk mam na ext3, via usb, druga partycja 128MB ze swapem.

8

Po prostu nie sprawia aż takich problemów. Może po prostu masz za duzo peerów ustawionych...

9

no to ja czegoś nie rozumiem. Mam ten sam torrent odpalony jednocześnie na transmission i na rtorrent (port 51413 dla transmission i 51413-51414 dla rtorrent). Oba ciągną na ten sam dysk pod USB.

Na transmission mam ustawione:
peer_limit_global 300
peer_limit_per_torrent 60
upload_slots_per_torrent 3
speed_limit_up 10

na rtorrent oprócz portów i katalogów ustawiłem tylko limit upload'u na 20kb/s.

I w transmission mam ściąganie od 3-10 peerów z prędkością 2-10 kb/s. Rtorrent ściąga od 30-40 peerów z prędkością 50-70 kb/s

Skąd ta różnica?

10

Tego nie wiem. rtorranent jest dołączony do jednych peerów, do których transmission już nie jest? trochę to średni test, bo jedno może zabierać zasoby drugiemu. Masz włączone pex, dht, blokowanie ip?

11

Tak, i pex i dth było włączane, blokowanie IP nie, nie wiem, czy to ma duży wpływ na ilość podłączonych peerów?

Wracając do rtorrent, testowałem na OpenWrt 10.03.01-rc1 (pakiet rtorrent ten sam, r1165) i też lipa. Ściąga super, ale po zakończeniu zwis tak jak w pierwszym poście.

Komuś działał kiedyś rtorrent na openwrt? Chodzi mi o inne routery czy starsze wersje openwrt.

12

Wyłącz sprawdzanie haszy i zobacz jak będzie.

13

KeFaS
masz na myśli opcję

check_hash = no z .rtorrent.rc? Jeśli tak to nic to nie daje, tak mam już ustawione.

Co dziwne, nie działają mi opcje opisane na stronie projektu, m.in.
hash_read_ahead
hash_interval
hash_max_tries

rtorrent wyskakuje, że takie opcje nie istnieją.

14

Podłączam się do wątku (TP-WR1043ND, najnowsza wersja by obsy)..  komuś udało się to naprawić?

Z tego co zrozumiałem to jest błąd kompilatora GCC 4.1.
https://dev.openwrt.org/ticket/4924
Ponoć wystarczy skompilować rtorrent,  libstdc++, libsigc++, libtorrent z kompilatorem GCC 4.3, ale w tej materii też jestem zielony.

15

Domyślny kompilator w backfire to gcc 4.3.3 - więc nic z tego i tak nie działa.