Temat: 1043ND wifi umiera przy obciążeniu
Witam serdecznie.
Mam problem z 1043ND który postawiony jest na najnowszym FW z repozytorium ale problem taki pojawił się już około dwóch miesięcy temu, nie pamiętam jednak dokładnie od której wersji, bynajmniej do któregoś update'u tego nie było.
Podczas normalnej pracy można zobaczyć minimalną 'niestabilność' wifi gdzie atakując router pingami co 40-60 sekund widzimy że jakiś pakiet pozostaje bez odpowiedzi, jednak jest to zupełnie nieszkodliwe/nieodczuwalne.
Aczkolwiek problemy zaczynają się w dwóch sytuacjach:
a)Router pracuje długo bez restartu (kilka dni)
b)Przepuścimy przez niego jakiś bardzo duży ruch (nie mam na myśli ilości danych a ilość nawiązanych połączeń). W związku z tym uruchomienie klienta torrent powoduje nagłą śmierć wifi już po minucie działania.
Z zewnątrz wygląda to całkiem ciekawie, wifi przestaje odpowiadać (lub odpowiada po 2000-3000ms+). Jednak po nastąpieniu takiego zjawiska nie ma innej możliwości aby powrócić do normy bez ponownego uruchomienia router'a. Co prawda po terminacji tych połączeń wifi zaczyna odpowiadać ale jest nadal ekstremalnie niestabilne z opóźnieniami skaczącymi pomiędzy 5 a 500ms i przy próbie wejścia na jakąkolwiek stronę (wszakże jej zasoby są pobierane w wielu wątkach więc to to samo co klient P2P) sytuacja powtarza się.
Jedyną radą jak narazie jest jedynie korzystanie z połączenia kablowego (ale to trudne gdy używa się telefonu
) albo 'powolne' przeglądanie zasobów internetowych bez odpalania kilkunastu usług naraz.
Nie wiem do końca jakie dane mam dostarczyć a które pomogły by zdiagnozować mój problem ? dmesg ?
Proszę powiedzieć co mogłoby to powodować oraz jak ja mogę to naprawić ![]()