Temat: 1043ND+OpenWrt/VLAN/MULTICAST/IGMP

Witam,

Jako iż kiedyś miałem wgrany na router 1043ND OpenWrt, pominę pytania o jego instalację smile

Pracuję terraz u dostawcy internetu, testujemy rozwiązanie IPTV(Jambox) i szukamy rozwiązania dla klientów w postaci residential gateway. Dokładnie wyjaśniam o co chodzi:

Port WAN musiałby przyjąć 2 vlany tagowane, np

vlan o tagu 100 dla klienta PPPoE bądź DCHP dla zapewnienia dostępu do Internetu dla klientów,
vlan o tagu 101 dla STB, który musiałby zostać odtagowany na porcie np. nr 1 i musiałby przepuścić ruch multicastowy wraz z igmp snooping'iem.

Pozostałe 3 porty powinny zachowywać się jak typowe LAN'y, radio również.

Jako iż przerzuciłem się teraz na router Mikrotika a 1043ND lezy na półce, wpadłem niedawno na pomysł wykorzystania go jako residential gateway. Używałem 1043ND jakiś rok temu  i został przygotowany na sprzedaż, także został przywrócony firmowy software.

Moje pytanie brzmi -jako iż nie pamiętam czy w 1043nd da się zarządzać vlanami - to było ponad rok temu - czy ren routerek nadaje się do wyznaczonego mu zadania? W każdej chwili jestem gotowy do ponownej instalacji OpenWrt. Znalazłem na forach info jakoby rzekomo 1043nd był w stanie robić za takie urządzenie, wolę się upewnić, że jest do tego zdolny, więc wszelkie informacje na ten temat byłyby dla mnie bezcenne.

Pozdrawiam
Kowal

2

Odp: 1043ND+OpenWrt/VLAN/MULTICAST/IGMP

Da się, nawet to masz opisane w podwieszonym wątku: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=3400

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez snifer 2013-11-30 12:50:09)

Oczywiście jak najbardziej 1043 nadaje się to takiego zastosowania. Jedyne czego mu brakuje to igmp snooping (teoretycznie wbudowany swicz może go robić sprzętowo ale nie zostało to wkompilowane). Nie jest to duży problem jeżeli jest jeden settop, przy dwóch też nie powinno, chociaż różnie bywało np ze starszymi modelami Zyxel, czasami się wieszały jak dostały np 2 strumienie w HD, generalnie na nowszych dekoderach nie ma problemów. Dodatkowo możesz postawić na tym sondę jamboxa (opis na forum jamboxa).

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

4

Widzę, że trafiłem na obeznanych ludzi. Czy jest szansa na wywalenie tego wkurzającego dekodera od Jambox i zastąpienia go zestawem tvheadend + xbmc?
U mnie jambox idzie oddzielną skrętką niż internet, próbowałem to zrobić tak: stworzyłem nowy interface na porcie lan (oczywiście wywaliłem go z pozycji 'switch'), do którego podłączyłem wtyczkę od jamboxa, w ustawieniach dhcp podszyłem się pod mac dekodera + vendor ID, uzyskałem dzięki temu podłączenie do sieci. Ustawiłem tvheadend na wcześniej wysnifowany adres udp jakiegoś kanału (chyba TVP HD) ale niestety w XBMC nic nie zobaczyłem. Domyślam się, że kanały są kodowane. Czy jest jakiś sposób aby dobrać się do tej tv zestawem TVh + XBMC + ???.

pozdrawiam