Temat: 1043ND+OpenWrt/VLAN/MULTICAST/IGMP
Witam,
Jako iż kiedyś miałem wgrany na router 1043ND OpenWrt, pominę pytania o jego instalację
Pracuję terraz u dostawcy internetu, testujemy rozwiązanie IPTV(Jambox) i szukamy rozwiązania dla klientów w postaci residential gateway. Dokładnie wyjaśniam o co chodzi:
Port WAN musiałby przyjąć 2 vlany tagowane, np
vlan o tagu 100 dla klienta PPPoE bądź DCHP dla zapewnienia dostępu do Internetu dla klientów,
vlan o tagu 101 dla STB, który musiałby zostać odtagowany na porcie np. nr 1 i musiałby przepuścić ruch multicastowy wraz z igmp snooping'iem.
Pozostałe 3 porty powinny zachowywać się jak typowe LAN'y, radio również.
Jako iż przerzuciłem się teraz na router Mikrotika a 1043ND lezy na półce, wpadłem niedawno na pomysł wykorzystania go jako residential gateway. Używałem 1043ND jakiś rok temu i został przygotowany na sprzedaż, także został przywrócony firmowy software.
Moje pytanie brzmi -jako iż nie pamiętam czy w 1043nd da się zarządzać vlanami - to było ponad rok temu - czy ren routerek nadaje się do wyznaczonego mu zadania? W każdej chwili jestem gotowy do ponownej instalacji OpenWrt. Znalazłem na forach info jakoby rzekomo 1043nd był w stanie robić za takie urządzenie, wolę się upewnić, że jest do tego zdolny, więc wszelkie informacje na ten temat byłyby dla mnie bezcenne.
Pozdrawiam
Kowal