Temat: Zabezpieczenie sieci przed cryptolocker na routerach z Gargoyle

Chcialbym omowic temat i zasiegnac Waszej rady. Jak wiadomo, cryptolocker to taki wredny wirus szyfrujacy pliki uzytkownika. Atakuje takze siec. Ja na routerze 1043ND mam podpiety dysk twardy, do ktorego mam po sambie przypisane udzialy:
caly - caly dysk, prawa tylko do odczytu.
udostepniony - wybrany folder z prawami do zapisu.
Jesli chce podejrzec dane, to moge bezproblemowo to zrobic na calym dysku. Wirus nie jest w stanie namieszac w danych dla mnie istotnych. Jesli chce skopiowac wazne dane na dysk routera, wrzucam je do folderu z prawami zapisu, a nastepnie za pomoca MC zainstalowanym na routerze, wrzucam je we wlasciwe miejsce.

Czy macie jakies sugestie do takiego rozwiazania? Mozna cos usprawnic?

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

2

Odp: Zabezpieczenie sieci przed cryptolocker na routerach z Gargoyle

Może być przecież. Choć do porzucenia systemów windows Cię nie namawiam smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez badziewiak 2013-11-27 15:21:18)

Nie da rady. W pracy autocad, revit, M$ office, dialux, ecodial, simaris, rapsodia i inne takie tam... A w domu strzelanka online, ktora na linuxie nie pojdzie smile
Ale nie ukrywam, ze mam w domu na drugim dysku zainstalowana fedore i od czasu do czasu korzystam z niej, wchodzac na strone banku.

4 (edytowany przez badziewiak 2013-11-27 15:45:07)

Cezary napisał/a:

(...)Choć do porzucenia systemów windows Cię nie namawiam smile

Probowalem zachecic moje dzieci w wieku szkolnym (szkola podstawowa) do zainteresowania sie linuxem. W tym celu, gdy chcialy skorzystac z internetu, odpalalem linuxa i firefoxa. Tu nie bylo wiekszych problemow. Gdy jednak corka chciala zagrac w szachy z komputerem, zainstalowalem gnuchess i xboard. Jednak poleglem na konfiguracji xboarda. Trzeba bylo wprowadzic sciezke do silnika szachow. Wpisanie sciezek znalezionych wsrod wynikow wyszukiwania frazy gnuchess nie doprowadzilo mnie do celu. Po godzinie kombinowania i googlowania, zamknalem w cholere te fedore i zainstalowalem na windowsie gotowa paczke z xboard i gnuchess (dziala). Tym sposobem niechcacy uswiadomilem corke, ze jak chce skupic sie na zadaniu, to ma uzyc windowsa. Jak chce miec tysiace problemow, to ma odpalic linuxa. Co gorsza, sam mam wrazenie ze cos w tym jest.

5

ja uważam ze nie powinno się.porównywać unixow z microdolarem

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

6

badziewiak napisał/a:

Co gorsza, sam mam wrazenie ze cos w tym jest.

Używam na co dzień 3 systemów (w pracy W7, w domu przede wszystkim OSX i czasami Ubuntu13.10-które mimo ogromnych postępów w stosunku do poprzednich wersji nie jest uniwersalnym systemem dla przeciętnego Kowalskiego, aczkolwiek do zastosowań podstawowych jest o wiele wygodniejszym i szybszym systemem-niestety nie promowane, bo darmowe słabo zdobywa użytkowników jak jest w przypadku Mac OSX (obsługa bardzo prosta, intuicyjna dla każdego-np.iLife, iWork...). Co nie zmienia faktu że często takowe oprogramowanie powinno być wykorzystywane przez instytucje publiczne które wiecznie cierpią na niedobór kasy a wciskają mnóstwo $ Microsoft-owi. (we Francji np. Policja korzysta z Linuxa i rocznie oszczędza ok. 50mln euro. wink