Temat: kompatybilność z innymi wersjami WRT i kilka innych pytań
Wczoraj dodalem do /etc/ipkg.conf linijkę dodającą repozytorium do innego WRT, zdaje się DDWRT, ale nie jestem na 100% pewien.
wydalem następnie komendy :
ipkg update
ipkg upgrade
i zaczął mi sciągać busybox w wersji 1.5 !!
wystraszyłem się, że ruter mi nie zabootuje przerwałem, ale zdaję się na etapie już instalacji.
Bo tu próbuję się (po restarcie rutera) zalogować przez SSH, a tu nic (telnet zablokowany)
Dobrze, że miałem webif^2 (X-wrt) i mogłem ustawić przez niego hasło dla root.
Zalogowałem się i widzę busybox 1.0 ufff ![]()
Oprócz tego zauważyłem, że z pliku /etc/ipkg.conf zniknęły repozytoria wszystkie inne oprócz white_russian
Dodałem Backports
i nie zauważyłem żeby coś innego przestało działać.
Moje pytania brzmią :
1. Jak mogę pozbyć się komunikatu, po wydaniu ipkg uprade :
Upgrading busybox on root from 1.00-5 to 1.5.0-1...
Nothing to be done
Successfully terminated.
Collected errors:
ERROR: Package busybox (parent busybox) is not available from any configured src.
Failed to download busybox. Perhaps you need to run 'ipkg update'
*zdaje się, że x-wrt ma takie narzędzie ipkg-upgrade-fix , ale może można prościej ??
2. Czy mogę mieć coś jeszcze uszkodzone przez to, że przerwałem instalacje ?
3. Czy ten upgrade byłby bezpieczny, czy rzeczywiście dobrze myślałem i mógłby rozwalić system ?
4. Jakie inne repozytoria oprócz standardowego, backports i xwrt (dodał mi się po instalacji webif^2)
są bezpieczne i dostępne ?
*doczytalem ze x-wrt jest kompatybilne, jest m.in. busy box 1.4, ktos tego uzywa ?
warto upradowac ??
sa jakies inne repozytoria ??
5. Chciałbym zrobić by modem automatycznie się łączył po włączeniu do portu USB, jak to zrobić przy pomocy hotplug, bo widzę że openwrt jest na kernelu 2.4 i nie ma udev ?
6. Co sądzicie o freewrt, kamikadze ?
7. Dziś będę instalował po webif^2 coś do torrenta, czy jest coś podobnego pod webif dla http lub ftp ?
chodzi mi o to czy można zintegrować w prosty pobieranie plików z przeglądarką WWW lub choć webif^2, podobnie jak to jest w oryginalnym sofcie asusa (który zresztą od razu wywaliłem, bo nie ma wsparcia dla mojego modemu 3G)