1 (edytowany przez Bubu 2013-11-10 00:48:05)

Temat: Modem LTE: sprawdzanie statusu przed nawiązaniem połaczenia

Nie wiem, czy u Was też się to zdarza, ale u mnie po blackoutach praktycznie regułą jest, że router po wystartowaniu nie nawiązuje połączenia LTE (komenda w /etc/rc.local), tzn. myślę, że dotyczy to ogólnie 2/3/4G (modem e3276, router tp-link 3420v2). Wynika to z tego, że modem nie zdąży zarejestrować się w sieci jeszcze, a nawet jeszcze się nie przełączy (brak dev/ttyUSB0 wg logread). Problem nie występuje przy boocie samego routera, jako że modem jest połączony przez aktywny hub usb, a więc mając zasilanie (chyba?) nie gubi rejestracji, w każdym razie ten problem się nie objawia.
Aby temu zaradzić, dodałem następujący kod w /etc/rc.local, przed nawiązaniem połączenia:

# wait for modem registration
REG_STAT=0
while [ ${REG_STAT}x != 1x -a ${REG_STAT}x != 9x ]
do
  REG_STAT=$(gcom -d /dev/ttyUSB0 -s /etc/gcom/checkregistration.gcom | grep '+CREG' | cut -f2 -d " " | cut -f2 -d,)
  sleep 3
done

checkregistration.gcom to prosty skrypcik comgt robiący AT+CREG.
Drugie pole zwracane przez CREG to stan rejestracji. Zgodnie z 3GPP TS 27.007 interesują nas

• 1 registered, home network

• 9 registered for "CSFB not preferred", home network

(nie wiem, czy ten drugi status faktycznie może się pojawić, ale CS fallback chyba jest przez opów wspierany).
Ew. może jeszcze registered in roaming (5, ew. 10).

U mnie działa, może się komuś przyda.
A może o czymś podczas konfiguracji zapomniałem i dlatego nie działało?

Bubu

2

Odp: Modem LTE: sprawdzanie statusu przed nawiązaniem połaczenia

Ustawić monitor połączenia, który wywoła ponownie połączenie przy najbliższej okazji? Choć w/w oczywiście ma jak najbardziej sens.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Modem LTE: sprawdzanie statusu przed nawiązaniem połaczenia

No tak, monitor połączenia rzeczywiście z automatu nawiąże połączenie przy kolejnych iteracjach.
Ja go nie ustawiłem: sępię na pakietach wink 4G jest u mnie jedynym oknem na świat, ruch ICMP wlicza się do limitu. Tak wiem, niewiele tego uzbiera się przez miesiąc, ale... A połączenie mam, odpukać, bardzo stabilne.

Bubu