1

Temat: jak przerobić istniejącą partycje na potrzeby SWAP

Witam,
przygotowałem sobie dysk 750GB do pracy z routerkiem tworząc 3 partycje:
- 128MB - na potrzeby extroot
- 128MB - na potrzeby swap
- 715137MB - dysk sieciowy

całość jest w formacie ext4, formatowane narzędziem MiniTool Partition bezpośrednio pod windą (a potem przepięte do routerka)

extroot mam już załatwiony, dysk sieciowy również.
pozostaje mi tylko swap, jednakże wyczytałem, że partycja musi być typu Linux-swap. Czy ja muszę zatem jakoś przerabiać istniejącą, utworzoną wcześniej partycję w ext4, by tego swapa odpalić?? jeśli tak, to prosiłbym o jasne info jak tego dokonać. Nie szukam informacji jak utworzyć taką partycję, bo o tym jest mowa w samym artykule na temat extroot i swap. interesuje mnie operacja konwersji na właściwy typ. Pytam o to, gdyż z linuksem mam niewiele wspólnego i praktycznie każda operacja jest dla mnie czymś zupełnie nowym.

2

Odp: jak przerobić istniejącą partycje na potrzeby SWAP

Tak, odpalasz fdiska i zmieniasz typ partycji na swap (polecenie t). Później mkswap /dev/tapartycja.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez siutek 2013-11-08 21:18:32)

zmieniłem typ partycji w programie pod windą, bo fdisk twierdził, że parametr t jest dla niego nieznany

jednak mam problem z poleceniem mkswap /dev/sda6 (bo na niej chcę swapa)

ruterek zwraca mi komunikat:
/dev/sda6: Device or resource busy

znalazłem w jednym z wątków na tym forum podobny problem, a tam, linijkę niżej opis:
"już wiem ... dyski były "pomontowanie" ... " - cokolwiek znaczy "pomontowanie", domyslam się, że mkswap sam z siebie montuje dysk, i ta partycja powinna być odmontowana w momencie gdy wykonuje plecenie mkswap?

według pliku /etc/config/fstab partycja /dev/sda6 nie jest zamontowana. nie ma żadnej wzmianki na jej temat w tym pliku, chociaz zdrugiej strony widzę ją w sekcji Mounted file systems w panelu www

4

mkswap nie montuje dysków. Zrób po prostu

umount /dev/sda6
mkswap /dev/sda6

t to nie parametr fdisk tylko jego polecenie (po uruchomieniu).

5

ok, pomoglo.
to teraz jeszcze jedna, ostatnia rzecz:
w przykladach jak robic extroota i swap podane jest info jak powinien wygladac plik konfiguracyjny fstab po zakonczeniu wszystkich operacji. no i na przykladzie widoczna jest sekcja
config swap
w ktorej wskazana jest partycja na dysku.

jednak w chwili obecnej, jeszcze przed modyfikacja tego pliku widzę w nim taką sekcję, wskazującą na partycję nie znajdującą się na dysku USB, prawdopodobnie wskazuje ona na rzeczywistą pamięć routera. czy mam ją usunąć zastępując wskazaniem na partycję dysku USB? czy dodać kolejną, drugą sekcję config swap w pliku fstab??

6

A jak chcesz. Dopóki jej nie włączysz to sekcja nie jest aktywna więc możesz i przerobić istniejącą, możesz też dodać nową i ją włączyć.

7

ok, włączona (enabled 1), router zresetowany - wstał. skąd mam wiedzieć, że teraz korzysta z dysku USB jako pamięci? w panelu www, w części Status/Overview/memory nic się nie wyświetla, same myślniki. jak sprawdzić, że moje czynności były skuteczne?

8

Polecenie free Ci to powie.

9

wynik:
                   total         used            free         shared      buffers
Mem:         29268        24332         4936            0            2684
-/+ buffers:                  21648         7620
Swap:       130044           0           130044

ostatnia pozycja, swap ma 130044kB pojemnosci, wiec zakladam ze wszystko jest tak jak byc powinno?

10

Tak, masz swapa.