Temat: Router Edimax BR-6104k - wymiana pamięci flash.

Witam
W w/w routerze jest pamięć mx29lv160CB (2MB x 8bit, z dolnym bootloaderem). Wymieniłem ją na mx29lv320CT (4MB x 8bit, z górnym bootloaderem). Posiadam bootloader ale napisany dla pamięci z dolnym bootloaderem. Czy jest możliwość wgrania tego bootloadera do pamięci z górnym bootloaderem? Proszę o pomoc.

2

Odp: Router Edimax BR-6104k - wymiana pamięci flash.

IMO nie ma znaczenia. Po prostu bootloader ma sie znaleźć pod tym samym adresem gdzie był poprzednio. Więc graj go po prostu tam gdzie był i tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez groszeksali 2010-08-05 07:31:22)

Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Do wgrania bootloadera używam programu UrJTAG. (z wgraniem do mx29lv160CB nie miałem żadnych problemów). Polecenie 'detectflash 0x3fc00000' wykrywa prawidłowo kostkę (mx29lv320CT), natomiast przy próbie zapisu 'flashmem 0x3fc00000 boot.bin' mam odmowę dostępu. A czy nie jest tak, że pamięć ta ma bootloader pod innym adresem z racji iż jest to górny bootloader?

4

Szczerze mówiąc nie analizowałem datasheetów i nie wiem jak to powinno być. Spodziewam się ze procesor uruchamia kod spod określonego adresu. Wiec o ile linie adresowe się zgadzają to powinien być ten sam - ale jeżeli nie to musisz sobie jakieś tłumaczenie adresów zrobić.

5

Tak sobie myślę, że raczej nie ma szans aby router zadziałał z pamięcią która ma bootloader w innym miejscu niż ta oryginalna, bo niby skąd procek ma wiedzieć, że bootloader jest w innym miejscu.

6

Dokładnie.