Temat: synchronizacja czasu w urządzeniach po stronie lan

Mam Frritza 7170 za MR-3020, obydwa urządzenia ustawione jest jako router. Problem ma fritz z snchronizacją czasu z internetu, a dokładnie z adresu 0.europe.pool.ntp.org. Tp-link podpięty do neta poprzez modem UMTS. Pomimo otwartego portu 123 w dwóch kierunkach, nie ma synchronizacji czasu na Fritzu, tzn działa w kratkę. Czasem wydaje się że działa, ale cześciej nie działa. Co może być przyczyną?

2

Odp: synchronizacja czasu w urządzeniach po stronie lan

Nie musisz otwierać/przekierowywać portu. Synchronizacja jest jak zwykłe odwołanie np. www: działa i za potrójnym natem

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No i to jest bardzo dziwne. Bo Fritz bez problemu synchronizuje się gdy w mr-3020 jest firmware oryginalny, a jak gargoyle to mam ciagle z tym problem. Jak to ugryzc?

4

A w ogóle frytka ma dostęp do internetu? www itd normalnie działa z jego poziomu? dnsy się rozwiązują?

5

www dziala i voip tez ale wlasnie DNSy w logach mialy bledy. Jak mi na to zwrociles uwage to dalem je z automatu i problem od razu sie rozwiazal. Mialem wpisane recznie, takie jak byly dla oryginalengo softu dla tplinka. Problem rozwiazany, dziekuje.

6

Niestety moja radosc byla przedwczesna. Nie ma znaczenia czy DNSy wpisze recznie czy dam w auto. Porestaarcie problem powrocil. Ten jednostkowy przypadek potwierdzil tylko przypadkowosc dzialania, tak jak to napisalem na poczatku. Czuje ze problem lezy po stronie 3020, bo jak wgram oryginalny soft, to zapominam o tym problemie. Co jeszcze mam sprawdzic?

7

Nie ma co w sumie. Jeżeli dns się rozwiązuje i wiadomo co to 0.europe.pool.ntp.org to reszta to tylko sprawa transmisji.

8

Zauważyłem, że jak tp-link wystartuje pierwszy i załaduje się cały, a następnie dopiero fritz zostanie uruchomiony to problemu nie ma. Razem załącza je programator rano i pierwszy podniesie się fritz. W logach az nie roi od bledow DNS dla uslug voip. Po kilku minutach voip sie podlaczy, ale zegar czasu juz nie. Dziwne. Mozna cos tu zaradzic?

9

Więc wynika z tego że fritz ntp robi na samym początku i tylko raz, zanim zdąży się uruchomić mr3020 i ustawić sieć dostępną do reszty urządzeń.

Skąd masz gargoyle? Jeżeli moje to ono ma block-mount i czeka 20s na pojawienie się dysków na starcie. Więc zainstaluj sobie wersje z gagroyle-router.com

10 (edytowany przez synkopa 2013-11-06 22:40:11)

A nie możesz mi podac skryptu do wyłaczenia tego albo skrocenia czasu? Mam Twoja wersje.

11

W /lib/preinit/00_extroot.conf

12

-ash: W:  not found.  Co robie źle? Połączyłem się przez Putty/SSH.

13

__W__ pliku /lib/preinit/00_extroot.conf smile To nie polecenie ani program.

14

Przynajmniej Cię rozbawiłem. Stawiam pierwsze w tym kroki, więc prosze o wyrozumialość. Teraz dla odmiany Permission denided. Chyba, że tak ma być.

15

Nie ma tak byc. Brak uprawnień

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

16

Pełne polecenie :

vi /lib/preinit/00_extroot.conf

Tego pliku się nie uruchamia a edytuje. Ogólnie - faq jest na górze strony, poradnik do vi - na eko.one.pl

17 (edytowany przez synkopa 2013-11-07 18:33:20)

Malymi kroczkami dzieki pomocy kolegom zdobywam wiedze jak konfigurowac gargoyle. Jestem bardzo za to wdzieczny.
Edytowalem plik 00_extroof.conf w pozycji extroot_settle_time z "20" na "0" (a może wykasować całą linię?) Zaskutkowalo to o 20 sek. szybszym startem tp-linka, ale niestety i tak okazuje się to za mało dla Fritza, który po ustanowieniu połączenia lan chce mieć DNSy i koniec. Jeśli ich nie dostanie wyrzuca błędy w nieskończoność i aktualizacja czasu nie dochodzi do skutku, nawet jesli tp-link już się podłączył do sieci WAN 3G. Pomaga zaraz po restarcie fritza wyciągnięcie wtyczki lan do czasu całkowitego wystartownia tp-linka łącznie z ustanowieniem połączenia 3G. Wtedy fritz kontynuuje poprawnie prace. Stąd wniosek czy i jak można w Gargoyle coś zmienić, żeby uwzględnić ten problem. A może we fritzu da się coś zmienić w tym zapisie? Może offset?

ntpclient {
        server_list = "0.europe.pool.ntp.org";
        chrony_enabled = yes;
}

led {
        infoled_reason = 1;
}

timezone_manual {
        enabled = no;
        offset = 0;
        dst_enabled = no;
        TZ_string = "";
        name = "";

18

A nie masz jak w fritz wstawić jakiegoś opóźnienia na starcie?

19

Chyba tylko mechaniczne, ale jak to jest, ze na oryginalnym sofcie do tplinka absolutnie nie ma tego problemu. Może zmusic fritza opcją Wymuszaj używanie routera jako serwera DNS w tplinku?

20

Możesz wskazać tplinka jako serwer czasu, a w nim włączyć serwer w /etc/config/system.

21

Udało mi się włączyć serwer czasu w tplink, ale we fritzu wskazanie nowego serwera nie jest takie proste. Nie jest to dostępne spod gui, anie bardzo wiem gdzie to leży. Niby powinno być w /var/flash/ar7.cfg ale jakoś nie moge tam tego odnaleźć. Masz jakiś pomysl?

22

Od biedy możesz w tplinku przekierować cały ruch na 123 na tplinka.

23

Równie dobrze mógłbym włączyć DMZ dla Fritza. Chyba nie tędy droga.

24

Czy taki plik ar7.cfg we fritzu edytuje się tak samo jak w gargoyle za pomocą vi? Tak wlasnie robie, ale nie ma tam zupelnie nic.

25

Wójek Google pomogł.
cat /var/flash/ar7.cfg >/var/tmp/ar7.edit #kopieren

vi /var/tmp/ar7.edit #editieren

cat /var/tmp/ar7.edit >/var/flash/ar7.cfg #zurückkopieren
Wiem juz, że plik cfg nie można edytowac na żywca, ale kopiować. Udało się zmusic fritza, żeby brał czas z tplinka. Obecnie rozumiem znacznie więcej na temat mojego problemu i widzę to daleko szerzej. Rzeczywiście jest tak, że fritz jesli nie dostanie ntp zaraz po swoim starcie to juz pozniej nie pobierze. Podobnie jest z DNS, ale tu czeka kolejne 5 min i wtedy dostaje je. Przydalby sie offset dla DNS na starcie.