Temat: VPN i DLNA

Czy jest możliwe połączenie tego? Przez FTP mam dostęp do plików, ale chciałbym się dowiedzieć czy będzie możliwość uruchomienia DLNA na odległość przez VPN?

uruchamiam VPN na routerze jako serwer
na android VPN jako klient

2

Odp: VPN i DLNA

Teoretycznie się da, zezwolić sieci VPN na łączenie z portem 8200 twojej sieci LAN

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3

teoretycznie, bo system wykrywa niby ale server DLNA, ale tylko offline, chyba że ktośma jakiś inny pomysł, może żeby server dlna uruchomić w VPN ale czy się da, a jak się da to jak tego dokonać wink

4

na openvpn dlna dziala. na pptp nie zadziala (nie wspiera)

flint2, mikrotik i kilka innych

5

no właśnie nie wiem czemu ale nie dziala, open vpn wygenerował plik pobrałem, na OpenVPN Connect (android) ładnie łączy się z siecią natomiast DLNA pokazuje jako offline

6

Z tego co wyczytałem to kwestia ustawień openvpn - trzeba mieć tap a nie tun. Inaczej klient nie zobaczy serwera.

Z tym, ze chyba w Gargoyle nie da sie ustawić tap?

7

Nie z gui. Ręcznie możesz mieszać jak chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Dzięki!
A można mieć oba otwarte?

Znając życie jak zacznę mieszać to zaraz bede musiał od nowa router stawiać wink
Szukałem na forum ale nie znalazłem nic w temacie - moze ktos cos znalazł?

9

Ręcznie - możesz sobie postawić ile tego chcesz i jak chcesz.

10

Czyli szansa jest, tylko jak z niej skorzystać?

Ujeme to tak - tun mi juz działa, dla tap jest artykuł wiec tez umialbym go postawić.
Ale mógłbyś w kilku słowach napisać jak to zrobic, zeby zostały obydwa?

11

Zrobić dwa różne pliki konfiguracyjne i uruchomić dwa razy openvpn z innymi plikami?