Temat: Problem z pluginem OPENVPN

Witam
Zainstalowałem najnowszego Gargulca i postanowiłem się pobawić OPENVPN postawiłem serwer i zdefiniowałem na nim 2 klientów, Wygenerowało pliki i OK. Ale jak próbuje załadować pliki na klienta wyskakuje Błąd: Nie można znaleźć pliki konfiguracji. Nawet jak ręcznie wpisuje konfigurację wyskakuje ten sam błąd ... Jaka może być tego przyczyna??

Pozdrawiam
Misiek

2

Odp: Problem z pluginem OPENVPN

Kto jest klientem?

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3

Serwer i klient to gargulec... serwer wersja 1.5.10.12 a klient najnowszy ( w czwartek sciagniy)

4

A zapisałeś najpierw zmiany czy dodałeś klientów od razu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Chyba od razu..
Ale problem mam na kliencie że nie mogę zapisać konfiguracji

6

Zrób po kolei po prostu.

7

Czyli usunąć obecnych klientów i na nowo ich dodać??

8

Raczej wyłącz serwer, zapisz, usuń ew pliki jeżeli coś zostało  i włącz jeszcze raz.

9

Dalsze boje. Przeinstalowałem Gargulca do najnowszej i zacząłem konfigurację po kolei..... Skonfigurowałem OPENVPN na serwerze, zrestertowałem router, dodałem klienta => zgrałem konfigurację zrobiłem restart routera... Na potencjalnym kliencie wgrywam konfigurację, wyskakuje że przyjął konfigurację ale nie może się połączyć z serwerem...

Nie wiem co może być przyczyną tych problemów, prosiłbym o pomoc. Nadmienie że serwer działa ma IP zewnętrzne, A klient LTE od PLusa....

Pozdrawiam i dziękuje
Misiek

10

A to LTE w ogóle przepuszcza to? Jak sobie na komputerze na windows postawisz klienta openvpn i podłączysz to lte to działa?

11

Cezary napisał/a:

A to LTE w ogóle przepuszcza to?

Używam od kilku miesięcy z LTE/iPlus, działa rewelacyjnie (dzięki bardzo dużemu upload-owi, mam bardzo szybki dostęp do zasobów sieci lan), na Aero2 działa również. smile