Temat: niski transfer po włączeniu pyload -mało pamięci ?

Witam, kolejne dni testowania E3276 z routerem TL-MR3220v1 i kolejne dziwne zagadki wink

Zainstalowałem czyste aktualne Gargoyle, zrobiłem extroota na pendrivie, ustawiłem 300MB SWAP. Podłączone do zasilanego huba.
No i E3276 rozpędza się do ok. 20-24Mb/s przy pobieraniu, wysyłanie ok. 7mb/s (na laptopie odpowiednio 35/20Mb/s)
Czyli OK.

Problem w tym, że po uruchomieniu Pyload prędkość pobierania drastycznie spada, średnio do 3-4Mb/s a czasem nawet poniżej 1Mb/s. Na wykresie wygląda to jakby się "dławił" - rozpędza się i zatrzymuje na kilka sekund, rozpędza itd. Testowane z 20 razy.

Pytanie w czym może być problem - po uruchomieniu pyload zwiększa się użycie pamięci do ok. 22-26MB (ale mam mnóstwo wolnego Swapu), CPU wzrasta nieznacznie do 3-5%.
Pytanie brzmi, czy to może wynikać z małej ilości wolnej pamięci, pomimo wolnego pliku wymiany ? Podczas testów na speedtest nie widać żeby rosła zajętość pamięci, procesor też się nie zapycha.

2

Odp: niski transfer po włączeniu pyload -mało pamięci ?

Słaby/wolny sprzęt, mało ramu, ograniczona przepustowość usb.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Python jest zasobożerny..a pyload jest na pythonie

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

4 (edytowany przez jarek7714 2013-10-31 19:02:19)

alreglo napisał/a:

Witam, kolejne dni testowania E3276 z routerem TL-MR3220v1 i kolejne dziwne zagadki wink

Zainstalowałem czyste aktualne Gargoyle, zrobiłem extroota na pendrivie, ustawiłem 300MB SWAP. Podłączone do zasilanego huba.
No i E3276 rozpędza się do ok. 20-24Mb/s przy pobieraniu, wysyłanie ok. 7mb/s (na laptopie odpowiednio 35/20Mb/s)
Czyli OK.

Problem w tym, że po uruchomieniu Pyload prędkość pobierania drastycznie spada, średnio do 3-4Mb/s a czasem nawet poniżej 1Mb/s. Na wykresie wygląda to jakby się "dławił" - rozpędza się i zatrzymuje na kilka sekund, rozpędza itd. Testowane z 20 razy.

Pytanie w czym może być problem - po uruchomieniu pyload zwiększa się użycie pamięci do ok. 22-26MB (ale mam mnóstwo wolnego Swapu), CPU wzrasta nieznacznie do 3-5%.

Idąc kolejno: 1-bardzo słabe te transfery LTE, coś musi być "nie halo" na linii komunikacji HUB router (dla porównanie, stara o wiele słabsza jednostka jaką jest Asus WL500gp v1 stabilnie utrzymywała mi transfer DL25-30Mbps/UL14-15Mbps)., 2-zapomnij o takim routerze jako zestaw do obsługi modemu LTE i klienta torrentów (za słaba maszyna-CPU,RAM, do takiego zastosowania w ograniczonym zakresie można używać routerów od serii WDR3500...), 3-swap nie zastąpi RAM, to ograniczone zastosowanie awaryjne, którym ubijesz pendrive, ba nawet ww routery WDR3500... z dużą zawartością RAM z automatu nie rozwiązuje problemu (jeszcze oprogramowanie w routerze musi umieć ją wykorzystać a niestety tak nie jest, jednakże posiadają o wiele wydajniejsze CPU). Np. WR703N potrafi u mnie wyciągnąć http://speedmeter.de/speedtest/result/76879093  nie dysponując lepszym CPU. smile

5

jarek7714 napisał/a:

Idąc kolejno: 1-bardzo słabe te transfery LTE, coś musi być "nie halo" na linii komunikacji HUB router

Hmm, nie miałem nigdy żadnych problemów z hubem, korzystam z urządzenia Unitek Y-204P (podobny do tego) transferu raczej nie ogranicza.

jarek7714 napisał/a:

2-zapomnij o takim routerze jako zestaw do obsługi modemu LTE i klienta torrentów

Z torrentów nie korzystam, ale Pyload do ściągania filmików z YouTube na nocnym transferze jest niezastąpiony.
Problem w tym, że opisany wyżej drastyczny spadek transferu występuje nawet bez żadnych aktywnych pobierań.

jarek7714 napisał/a:

3-swap nie zastąpi RAM, to ograniczone zastosowanie awaryjne, którym ubijesz pendrive, ba nawet ww routery WDR3500... z dużą zawartością RAM z automatu nie rozwiązuje problemu

O żywotność pendrivea się specjalnie nie martwię, ale zastanawia mnie czy np. wymiana RAM-u na większy mogłaby rozwązać problem spadków prędkości.

jarek7714 napisał/a:

Np. WR703N potrafi u mnie wyciągnąć http://speedmeter.de/speedtest/result/76879093  nie dysponując lepszym CPU. smile

O, niezły wynik.  Na LTE ? Z OpenWRT czy oryginalny ? Jakoś specjalnie modyfikowany czy standardowo ?

6

Nie podzielam Twojego optymizmu odnośnie ww HUB-a, zauważ że stary Asus wyciąga max. swojej przepustowości USB-co by tu nie pisać MR3220 jest o wiele szybszy od WL500gp v1. Poza tym osobiście nie mam przekonania do tej marki (kupiłem czytnik SD na USB 3.0-jest tak zawodny że masakra a dałem za niego 36zł, inny no-name którego dostałem za free do karty działa zawsze niezawodnie). Firmware ww routerze to OpenWRT z http://ofmodemsandmen.com/downloads.html .