Odp: NDIS/QMI w Gargoyle (GUI)
Dzięki. Tak zrobiłem. Połączyło mi modem, ale nie ma internetu na komputerach. Jaka może być tego przyczyna??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → NDIS/QMI w Gargoyle (GUI)
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzięki. Tak zrobiłem. Połączyło mi modem, ale nie ma internetu na komputerach. Jaka może być tego przyczyna??
Nie zmieniłeś adresu lan?
Zmieniłem. Router ma teraz 192.168.2.1 W kompie wymusiłem stały LAN na 192.168.2.185 maska 255.255.255.0 brama 192.168.2.1 i i taki sam serwer DNS. Lampka na modemie świeci a nie ma neta na laptopie. Po podłączeniu tel po WiFi wyświetla się napis, że internet niedostępny.
A jaki adres lan ma modem? I jaki adres wan ma twój router?
Zadziała np w takiej konfiguracji:
Modem:192.168.1.1
Router WAN: 192.168.1.2
Router LAN: 192.168.2.1
Komputer LAN: 192.168.2.185
Na modemie włączona opcja - automatyczne połaczenie.
Na kompie bez udziału routera, masz internet? Może zasilania mało na nawiązanie połączenia.
Co masz na myśli WAN Routera? Prądu nie jest za mało bo jest przez huba podłączony i lampka na nim świeci stałym światłem. Aktualnie już nie mam tego modemu, miałem tylko na jeden dzień by sprawdzić czy działa. Podłączyłem go do Routera Asus DSL-N55U bez huba i działał bardzo dobrze. Na WD i tym TP-linku mam Gargoyle i na obu jest ten sam problem.
Teraz to już pozamiatane, nie dowiemy się co miałeś i gdzie leżał problem.
Zamierzam kupić taki modem. Więc jak będę go już posiadał i będę miał ten sam problem to na pewno o nim wspomnę tutaj. Dziękuję za porady.
Drodzy,
Po przełączeniu na NDIS mój modem Huawei E372 co jakiś czas (kilka godzin, kilka dni) zawiesza się i nic nie pomaga jedynie wyłączenie rutera, wyjęcie modemu z gniazda USB i wyjęcie SIM-a (może wystarczy samo wyłączenie rutera ale dla zasady robie full opcję ;-) .
Kiedy modem zawiesi się to oczywiście monitor połaczenia próbuje restartować połączenie albo jeśli go tak ustawiłem - restartować cały ruter. Bezskutecznie. Musze go fizycznie wyłączyć z zasilania. Próbowałem QMI oraz NDIS - i na obu ustawieniach co jakiś czas modem blokuje się.
Jeśli modem ustawiony jest w klasyczny sposób to działa mi miesiącami bez problemu (jestem 50m od nadajnika).
Co mógłbym zrobić aby korzystać z QMI/NDIS-a (które w moim przypadku daje mi ok 35Mbit a normalnie mam ok 20Mbit.)
- kupić inny modem?
- zaktualizować firmware modemu?
- pogrzebać w ustawieniach?
- ustawić coś w Cronie?
- pomodlić się?
- restart routera raz na dobę?
Co mógłbym zrobić aby korzystać z QMI/NDIS-a (które w moim przypadku daje mi ok 35Mbit a normalnie mam ok 20Mbit.)
...
Wymusić ciągłą aktywność modemu w HSPA+, pingując hosta w sieci http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g.
Dziękuję za podpowiedzi.
Softwarowy restart rutera nic nie pomaga chyba - muszę wyłączyć zasilanie i ponownie włączyć. Modem cały czas śle pakiety bo oprócz innych spraw mam urządzenie które cały czas śle drobne pakiety danych do/od sieci. No nic - pozostaje przy starszej metodzie bo najważniejsze dla mnie teraz jest stabilne połączenie. Dziękuję!
WDNR3700 nie rozłącza zasilania na USB w czasie software'owego restartu. Dlatego to nie pomaga w tej konkretnej sytuacji.
Miałem podobny problem. Ostatecznie rozwiązałem go za pomocą hub-ctrl + hub usb + własny skrypt.
Więcej tutaj: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7461
WDNR3700 nie rozłącza zasilania na USB w czasie software'owego restartu. Dlatego to nie pomaga w tej konkretnej sytuacji.
Miałem podobny problem. Ostatecznie rozwiązałem go za pomocą hub-ctrl + hub usb + własny skrypt.Więcej tutaj: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7461
Rozwiązanie prawie skuteczne-trudno kupić taki dobry, sterowany HUB USB, po drugie E372, podobnie jak modemy LTE "żre prąd", takie zwiechy przy wymuszonym ruchu wskazują również na niedomagania zasilania-miałem dawno temu z MR3420/E1820/AnyDATA510L podobne niedomagania i mam teraz przejściowo z WDR3500/AnyDATA510L (bo w perspektywie do HUB-a USB podłączę zasilacz), AirRouter dawał radę ale do opcji z webcam o wiele za słaby. Inną ważną kwestią to są jakieś niedomagania z zasięgiem i skokami sygnału na modemie.
Widzę ze masz dużą wiedze może byś mi pomógł a mianowicie dziś zakupiłem ROUTER TL-MR3420 z wgrana Gargoyle i modem E3272 HiLink i mam problem nie mogę tego skonfigurować aby działało /kupiłem kartę LTE play na testy / szukałem po forach podpowiedzi ale nie moge nic znajsc co by mi pomogło dla mnie to czarna magia .Mogę zapłacić jakbyś mi jakoś pomógł / może zdalnie /Team Viewer ?? lub coś innego .
Konfiguracja tj. banalnie prosta, pod warunkiem że nie jest to MR3420/3220-nie wiem jaką wersję Gargoyle wgrałeś, jak 1.9 to bez dodatkowego zewnętrznego nośnika jako ext-root nic nie zdziałasz, gdyż MR3420 ma za mało pamięci flash na instalację dodatkowych pakietów. Na wersji 1.6.2.2 chyba można skonfigurować WAN-NDIS/HiLink (nie wiem na pewno, Cezary musi to potwierdzić?), jednakże to nie oznacza że modem zechce pracować na routerze-gdyż ten model dodatkowo (jak większość TL) ma problemy z zasilaniem po USB, wymagany dodatkowy, aktywny HUB USB (i to nie taki "pierwszy lepszy").
Jeżeli to hillink to podłącz modem i w zakładce konfiguracja/podstawowa, w sekcji wan zmień tylko interfejs z domyślnego na eth1. Zapisz i to wszystko. Potrzebujesz hub usb, aktywny z własnym zasilaniem do tego modemu.
Zaloguj się przez ssh (jest w faq na górze tej strony) i pokaż wynik polecenia
cat /proc/bus/usb/devices
Masz opisane w faq co i jak - przeczytaj.
nic tam nie piszena temat Interfejs WAN: jak zmienic aby nie był tylko domyslny ??
W faq masz jak połączyć sie przez ssh do routera i wykonać polecenie które napisałem wcześniej. Zrób to, bo na razie to w ogóle musimy ustalić jaki masz modem. I nie mieszaj na razie różnymi firmware do modemu.
$ cat /proc/bus/usb/devices
T: Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=480 MxCh= 1
B: Alloc= 0/800 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
D: Ver= 2.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 3.03
S: Manufacturer=Linux 3.3.8 ehci_hcd
S: Product=Generic Platform EHCI Controller
S: SerialNumber=ehci-platform
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr= 0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 4 Ivl=256ms
Nie widzi router w ogóle tego modemu. Podłącz go przez hub usb z własnym zasilaniem.
niemam takiego huba musze kupic drogie jest takie cos podałbys mi symbol abym dobry kupił i wtedy spróbujemy
Nie ma dobrego. Musisz kupić i sprawdzić, albo będzie działać albo nie.
Taki z zasilaczem zewnętrznym.
Wszystkie tp-linki mają ograniczenie do 0.5A.
Np. nexx wt3020.
Żaden. Dlaczego? http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12006
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → NDIS/QMI w Gargoyle (GUI)
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc