1

Temat: MR3020 - defaultowo wyłączone zasilanie USB

Czy jest możliwe aby router MR3020 startował z wyłączonym zasilaniem portu USB?

2

Odp: MR3020 - defaultowo wyłączone zasilanie USB

Tak. W MR3020 zasilanie portu usb jest przecież sterowane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

OK. Nie mam jeszcze tego routera, więc nie mogę sprawdzić. Wiem, że jest sterowane ale po włączeniu zasilania routera (zanim się załaduje system do końca) jaki jest stan na wyjściu linii GPIO - czy zasilanie USB jest wtedy włączone i trzeba je wyłączyć, czy nie podnosi się aż nie zostanie włączone programowo?

4

Po włączeniu jest wyłączone. Włączane jest przez kernel w momencie inicjacji urządzenia.

5

Niestety ja kernela nie przekompiluję. Może Ty byłbyś tak uprzejmy i przygotował w wolnej chwili Twoją ostatnią wersję Gargoyle z wyłączonym zasilaniem USB? Taka wersja byłaby dobra dla tych, co chcą używać MR3020 jako urządzenia wykonawczego, sterowanego po WIFI.
Pozdrawiam

6

W sensie żeby domyślnie było wyłączone zawsze po starcie?

Skorzystaj z http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=263

7

djack napisał/a:

Niestety ja kernela nie przekompiluję. Może Ty byłbyś tak uprzejmy i przygotował w wolnej chwili Twoją ostatnią wersję Gargoyle z wyłączonym zasilaniem USB? Taka wersja byłaby dobra dla tych, co chcą używać MR3020 jako urządzenia wykonawczego, sterowanego po WIFI.
Pozdrawiam

To nie lepiej wykorzystać jakieś wolne GPIO, najlepiej z jakąś izolacją optyczną lub jakiś expander GPIO na I2C, zamiast zasilania USB?

8

Dokładnie o to chodzi - aby po starcie było domyślnie wyłączone.
Z USB jest najprościej.
Ale ponieważ nie zamierzam tego rozwiązania wykorzystywać zarobkowo, jedynie do własnych potrzeb, więc aby nie płacić za wersje specjalną kernela, przyjrzę się innym portom.
Pozdrawiam

9

Widzę, że nie powinno być jednak problemu z kompilacją kernela, jedynie muszę znaleźć gdzie to zasilanie jest włączane. Dzięki za pomoc.

10

Tu: https://dev.openwrt.org/browser/branche … l-mr3020.c

linia 113

11

Dzięki Cezary.