1

Temat: Utworzenie tunelu ssh przy starcie w /etc/rc.local lub w /etc/init.d/

Próbuję zmusić openwrt do utworzenia tunelu przez autossh

wkleiłem do pliku /etc/rc.local

/usr/sbin/autossh -N -M 11778 -f -i /etc/dropbear/dropbear_rsa_host_key  -R 11777:localhost:22 user@zdalny_host

Niestety, po starcie routera brak jest procesów "autossh" i "ssh". Tunel się nie tworzy. Komunikat od hosta zdalnego "connection refused"
Podobnie jest z próbą skryptu w katalogu /etc/init.d/
Wpisuję /etc/init.d/tunel enable

# Example script
# Copyright (C) 2007 OpenWrt.org
START=96
STOP=15
  start() {
/usr/sbin/autossh -N -M 11778 -f -i /etc/dropbear/dropbear_rsa_host_key  -R 11777:localhost:22 user@zdalny_host
             }
   stop() {   echo stop   }

Jednak gdy, uzyję polecenia w pliku /etc/rc.local lub w skrypcie w /etc/init.d/

/usr/bin/ssh -y -f -N -i /etc/dropbear/dropbear_rsa_host_key -R 11777:localhost:22 user@zdalny_host

to czasem tunel się utworzy i jest w porządku, a niekiedy tunelu brak, dostaję z hosta "connection refused".

Dodam, że w wpisując powyższe polecenia autossh i ssh bezpośrednio w konsoli routera tunel jest tworzony za każdym razem.
Bardziej zależy mi na użyciu autossh, ponieważ mógłby wznawiać automatycznie zerwane połączenie.

Natrafiłem na ten wątek, ale przeraziła mnie składnia podanego skrypciku i chciałem rozwiązać to prościej.

2

Odp: Utworzenie tunelu ssh przy starcie w /etc/rc.local lub w /etc/init.d/

Może nie masz jeszcze sieci zanim rc.local się wykonuje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A jak mogę to sprawdzić?
Myślałem, że rc.local wchodzi jako ostatni, a w /etc/init.d/ skrypt startuje z numerem 96 czyli na końcu.

4

Jako ostatni podczas uruchomienia systemu. Co nie zawsze oznacza że np. wan już zdąży dostać adres dhcp.

Zrób sobie skypt na hotplugu tak jak np. ncpclient ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.