Temat: Jak powrócić z gargoyle do oryginału TL-WDR4300

Panowie mam TL-WDR4300 i jak na razie oryginalny soft TP-Linka, jednak na tablecie (i tylko na tablecie) osiągam mizerną prędkość łącza na WiFi - do max 1.5MB a w tym samym miejscy Laptop osiąga 16-20 MB. Dodam jeszcze że na najzwyklejszym routerze TP-Linku ten sam tablet osiąga około 20-30 MB. Czyli u mnie coś nie kuma mój router z tym tabletem. W związku z powyższym chcę wgrać gargoyle - to: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … actory.bin - wiem już że na oryginał trzeba wgrać wersję FACTORY. I chybw wówczas wszystko powinno śmigać

Jednak nadal zastanawiam się jak mogę ewentualnie wrócić do oryginały, z tego co wiem coś trzeba coś uciąć w oryginalnym sofcie ? ale nie wiem jak !?

I dlatego moje pytanie jak w temacie, jak wrócić do oryginału ? może jakiś poradnik mi podacie ?

2

Odp: Jak powrócić z gargoyle do oryginału TL-WDR4300

remo179 napisał/a:

Jednak nadal zastanawiam się jak mogę ewentualnie wrócić do oryginały, z tego co wiem coś trzeba coś uciąć w oryginalnym sofcie ? ale nie wiem jak !?

I dlatego moje pytanie jak w temacie, jak wrócić do oryginału ? może jakiś poradnik mi podacie ?

W Gargoyle wgrywasz normalnie oryginalny firmware przez GUI (oczywiście bez zachowania ustawień), ale bez U-Boot w obrazie (bez "boot" w nazwie pliku bin). Tutaj masz pewny plik: http://ecco.selfip.net/orig/tl-wdr4300v1/

3

Wgrać to: http://ecco.selfip.net/orig/tl-wdr4300v1/ i masz znów oryginał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Dzięki za szybką odpowiedź Panowie smile

Może zanim wgram ten alternatywny soft poproszę Was o opinię - co może być przyczyną mojego problemu że tablet ma takie niskie osiągi (np. w Speed Test) do maksymalnie 1.5 Mbps w downloadzie na TL-WDR4300 a na najprostszym TP-Linku z jedną anteną osiąga prawie całą moc łącza - około 30 Mbps ?! Zaznaczam, że upload wychodzi dobrze na poziomie 5-8 Mbps, a w domu mam sieć: Prędkość: pobieranie do 60.0 Mbit / wysyłanie do 6.0 Mbit

Dodaj jeszcze, że jak udostępniłem na swoim smartfonie punkt dostępowy o tablet też osiągnął maksymalną moc łącza około 3Mbps (sieć Play)

Wydaje mi się jednak że speedtest nie za bardzo wypacza te wyniki bo jak coś ściąga na tablet to idzie jak krew z nosa

Proszę o jakieś wskazówki

5

Sciągaj coś z noc.gts.pl i zobaczysz ile masz realnego transferu.

6

Cezary napisał/a:

Sciągaj coś z noc.gts.pl i zobaczysz ile masz realnego transferu.

Mógłbyś mi to jakoś rozjaśnić - co dokładnie mam zrobić i jakie wyniki Wam podać ?
wybaczcie moje lamerskie pytania sad

7

Tam masz pliki do pobrania, np 100MB. NIc w nich nie ma, ale oni mają dobre łącze, więc pobierając to coś będziesz widział ile faktycznie idzie. Nie jakiś speedtest, nie pingi czy inne cuda tylko faktyczny transfer w sieci.

8 (edytowany przez remo179 2013-10-21 18:43:55)

@Cezary

Niestety chyba nic to nie da bo na przeglądarce androidowej nie mogę tych plików zassać
Ok poszło na Firefox pod android - ale tylko czas: plik 10 MB jakieś 70 sekund

9

Spróbuj tutaj: http://speedtest.gts.pl/

10 (edytowany przez remo179 2013-10-21 18:57:18)

Spróbuj tutaj: http://speedtest.gts.pl
Download 1.03
Ping: 46 ms
Upload 0.57 Mb/s

A to z komputera (to samo miejsce) po WiFi

17.89 Mb/s
Ping: 26 ms
7.18

Edit 3:

Już chyba wszystko jasne http://speedtest.gts.pl
Zmian miejsca tablet-a - blisko routera - oto wyniki:
Download: 33.53
Ping: 24 ms
Upload: 7.19 Mb/s

Czyli te inne dziadostwa zaniżają wyniki na tym routerze i akurat tym tablecie (na najzwyklejszym TP-Linku wyniki były też bardzo dobre).

Ps. Czy wgranie tego alternatywnego softu pomoże mi (zmiana sterowników routera) by te inne speed testy pokazywały normalne wartości ?

Aha mam pytanie o monitoring IP czy ten soft ma w sobie taki  plugin ?

11

I to na oryginalnym firmware? Skanowałeś eter i sprawdzałeś jak wygląda zajęcie poszczególnych kanałów przez inne sieci?

12

Edit 3:

Już chyba wszystko jasne http://speedtest.gts.pl
Zmian miejsca tablet-a - blisko routera - oto wyniki:
Download: 33.53
Ping: 24 ms
Upload: 7.19 Mb/s

Czyli te inne dziadostwa zaniżają wyniki na tym routerze i akurat tym tablecie (na najzwyklejszym TP-Linku wyniki były też bardzo dobre).

Ps. Czy wgranie tego alternatywnego softu pomoże mi (zmiana sterowników routera) by te inne speed testy pokazywały normalne wartości ?

Aha mam pytanie o monitoring IP czy ten soft ma w sobie taki  plugin ?

Eter: kanał 1, częstotliwość 20 - praktycznie jestem sam na tym kanale, jest to najlepszy wybór wg WiFiAnalizer

13

Sprawdź. Alternatywa ma całkiem inne sterowniki, więc przekonaj się czy coś będzie lepiej.

14 (edytowany przez remo179 2013-10-21 19:29:37)

@Cezary

Kolego a co powiesz na monitoring IP za pośrednictwem najnowszego Gargoyle i TL-WDR4300 - da radę ?

Ps. Moja nad bywająca kamera to : Logitech Pro 9000

Ps. Interesuje mnie jedynie monitoring - raczej z innych możliwości tego softu nie będę korzystał ponieważ wszystko inne mam w Nas-ie Synology, a jak wiadomo nowe kamery IP są dość drogie smile

15

Gdybyś miał Synka na Intelu to mógłbyś ten monitoring uruchomić na Synology, ale Twoje DS210j ma inny procesor.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

16

@mikhnal

Witam kolegę z innego forum - wiem, wiem niestety mam wysłużonego DS210j, a alternatywa z kamerę USB jako IP w alternatywnym sofcie routera kusi mnie jak diabli ...

17

Jak sobie zainstalujesz motion to "monitoring" możesz sobie zrobić w takiej czy innej postaci. W dodatkach masz też plugin od kamery, jeżeli wystarczy Ci tylko podgląd.

18 (edytowany przez remo179 2013-10-21 20:06:54)

@Cezary

Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki i Kolegi zainteresowanie niniejszym tematem. Jutro wezmę się za to i wgram Gargoyle na mój router po czym podzielę się moimi spostrzeżeniami

Oczywiście, że sam podgląd mi wystarczy - chcę go założyć w pokoju mojego dziecka

Ps. @Cezary
Posiadam jeszcze "starego" Linksys WRT320N - czy można z nim jeszcze coś zrobić (oczywiście jest na oryginalnym FW)

19

Wgrać openwrt?

20 (edytowany przez remo179 2013-10-21 20:14:56)

@Cezary

By go odnowić i ożywić chętnie wgram cokolwiek smile - a czy może on działać jako Acces Point ? bo w całkiem innym miejscu domu mam pociągnięty kabel LAN (obecnie tam jest switch i czy mógłbym go użyć do lepszego rozgłoszenia sieci w moim domu ?

21

Tak, to zwykły router jest. Choć nie wiem czy lepiej nie sprawdzi się na nim tomato po prostu.

22

OT: W mojej lokalizacji wyciągam z GTS transfery rzędu 3,2MB/s tylko...

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

23

Chciałem wgrać ori soft - możecie podrzucić aktualny link?

24

moll47u napisał/a:

Chciałem wgrać ori soft - możecie podrzucić aktualny link?

Przestań śmiecić po wątkach.

25

Sorry czy mogę poprosić o update linku ... nie otwiera się

wszystkie firmware które znalazłem są z boot-em

z góry dzieki