1

Temat: Anteny wifi w TL-WDR4300 oraz TL-WR1043ND

Witam,

Zastanawiam się czy nie kupić dla w/w urządzeń po 1 szt. mocniejszej anteny 2,4 GHz coś około 9 do 12 dBi, których sporo na rynku. Jednak przez zakupem chciałbym zrozumieć kilka kwestii.

1. rozpatrujemy TL-WDR4300, ma on 3 anteny, jak one działają?. Czy konkretne anteny są dedykowane do pracy na konkretnym paśmie, np. załóżmy że pierwsza antena od lewej patrząc z tyłu odpowiada tylko za radio 2,4 GHz. Następna za... itd. A może jest tak że w przypadku wyłączonego radia 5 GHz automatycznie wszystkie 3 pracują na 2,4 GHz i odwrotnie? Jeżeli ktoś posiada wiedzę jak i kiedy działają te anteny to proszę o info w rozbiciu na 3 możliwe warianty tylko 2,4 GHz, nast. 2,4 GHz i 5GHz, nast. tylko 5 GHz.

2. TL-WR1043ND rozumiem że tu filozofii nie ma, każda z 3 anten pracuję ciągle na 2,4 GHz, i w zasadzie obojętnie którą z anten mogę wymienić na mocniejszą, dłuższą?

Pozdr. Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Anteny wifi w TL-WDR4300 oraz TL-WR1043ND

Ad. 1. Wszystkie anteny są dwupasmowe, ale radio na 2,4 GHz jest typu 2T2R i wykorzystuje tylko skrajne anteny. Z kolei radio 5 GHz jest typu 3T3R czyli korzysta ze wszystkich 3 anten (z tego wynika, że środkowa antena jest wykorzystywana tylko przez radio 5 GHz). Można to łatwo sprawdzić, śledząc ścieżki w torach sygnałowych - te od 5 GHz są na górnej warstwie PCB, te od 2,4 GHz na spodzie. Radio 5 GHz obsługuje osobny układ (AR9580), z kolei 2,4 GHz jest zintegrowane w głównym SoC AR9344.

Ad. 2. Tak, ale pojęcia nie mam jaki wpływ na pracę radia będzie miało zastosowanie jednej mocniejszej anteny i pozostawienia dwóch fabrycznych. Ja jak wymieniam, to zawsze wszystkie.

Mała uwaga ode mnie - te 9 i 12 dBi, to w większości przypadków możesz sobie włożyć między bajki, szczególnie jeżeli ktoś będzie Ci próbował wcisnąć antenę typu "patyk" o takim zysku. No i uważaj na anteny, które są rzekomo dwupasmowe, szczególnie "patyki". Na AlleDrogo i innych portalach sprzedają zwykłe anteny obliczone na 2,4 GHz jako dwupasmowe.