1 (edytowany przez droopy 2013-10-13 23:52:38)

Temat: Brak konfiguracji FTP i Samba w GUI

Hej Panowie, coś namieszałem i nie mam już konfiguracji ww usług w GUI. Będę wdzięczny jeśli ktoś mi podpowie co mam zrobić aby przywrócić te ustawienia, znacznie łatwiej jest jednak w GUI smile

Edit:
Teraz widzę, że dysk nie jest montowany automatycznie, dodałem go do fstab, aby był dostępny zawsze pod katalogiem /dysk. zamiast w katalogu tymczasowym /tmp/...

Rozumiem, że to może coś mieszać?

2

Odp: Brak konfiguracji FTP i Samba w GUI

Albo używasz fstaba do montowania albo mechanizmów gargoyle. Nie obu jednocześnie. Więc zdecyduj się którego używasz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak myślałem, usunę sobie wpis z fstab, ale wówczas dysk jest montowany np. w tmp/.../ASDKJHAD można to jakoś zmienić aby był zamontowany w innym punkcie? np. tak jak teraz to ustawiam w fstab? To tymczasowe montowanie może oznaczać dla mnie że path się zmieni i wszystko co mam ustawione na ten dysk się posypie. Będę wdzięczny za nakierowanie jakieś smile

4

Nie możesz. To domyślna ścieżka montowania w gargoyle i wszystkie procesy z niej właśnie korzystają. Musiał byś w kodzie mieszać. I nie jest tymczasowe, to uuid partycji i się nie zmienia przecież dopóki formatu nie zrobisz.

5

Eeee no to spoko, myślałem że przy każdym montowaniu nadaje coś innego. Jeśli jest stełe to sobie spokojnie zrobię jakiegoś symlink'a. Rozumiem, że wystarczy teraz usunąć wpis w fstab i wróci automontowanie gargoyle?

6

Tak.