Temat: TP-Link MR3220 (v1)na Gargoyle restartuje się

Witam serdecznie.
Mam modem TP-LINK MR3220 (v1) na którym kiedyś aktualizowałem Gargoyle  (z powodu problemów z kompatybilnością modemu). Udało mi się wszystko, przekazałem go bratu, bo to w sumie on miał go używać, ale po jakimś czasie router zaczął się restartować. Mam go teraz u siebie z powrotem i wygląda to tak, że załącza się dioda POWER, potem przez ok. pół minuty mruga SYS, potem przez jakieś 10 sekund pali się ciągle SYS, no i restart - zapalają się wszystkie diody, gasną i od początku.
Łączę się z routerem z komputera przez kabel sieciowy i przez tą krótką chwilę, kiedy pali się dioda SYS daje się z nim połączyć.
Wyświetla m. in. takie informacje (o ile coś mówią):
Wersja Gargoyle: 1.5.8.5 (r34827), by obsy
Zajętość pamięci RAM: 12.1MB / 28.5MB
Połączenia: 226/4096
Średnie obciążenie CPU: 0.92 / 0.26 / 0.09

Przeglądałem różne tematy na forum, ale muszę przyznać że jest to dla mnie trudne do przegryzienia - dużo niezrozumiałej terminologii - nie moja działka. Dlatego gorąca prośba o w miarę łatwe do zrozumienia informacje co mogę zrobić żeby router ruszył. Na prawdę zależy mi na postawieniu tego routera.

A... zainstalowałem PUTTY, ale ten chyba nie łączy się (nie zdąży), bo router się restartuje.
Myślę nad przeinstalowaniem oprogramowania (nawet na oficjalne TP-LINK, ale obawiam się że coś się router zrestartuje się w trakcie instalacji i mogę mieć problemy jeszcze większe niż teraz.

Pomożecie?

2

Odp: TP-Link MR3220 (v1)na Gargoyle restartuje się

Przyciśnij reset ze 40s, zresetuje się do ustawień domyślnych. Lub jak zalogujesz sie przez ssh to szybko wpisz firstboot.

A tak w ogóle możesz go uruchomić w failsafe (opisane na eko.one.pl) i zrobić w konfiguracji co chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

Takie proste a jakie skuteczne. smile
Restartowałem router trzymając przycisk przez 5 sekund, przez 10 sekund, ale nie pomyślałem żeby przycisnąć go na 40 sekund.

Wszystko ruszyło - ruszył też modem, wszystko gra i buczy.

Dzięki wielkie i niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi! wink

4

Eeee, już mam. Starczy.

A skoro już piszemy - czy takie rzeczy mogą się często dziać? To jest jakieś typowe schorzenie?
Bo obawiam się trochę że jak znowu oddam router bratu, to znowu mu się zawiesi, a on jest jeszcze ciemniejsza masa ode mnie i prawie na pewno nie poradzi sobie z konfiguracją po restarcie wink

6

Nigdy nie powinno.

Dobra, no to będę spokojniejszy.
Dzięki jeszcze raz i nie zawracam więcej głowy!
smile