Temat: Dlaczego ifconfig na routerze nie pokazuje publicznego IP z UPC?
Doszło do takiej sytuacji że mam w UPC ofertę "Fiber Power 60 Mb/s" razem z "Bezprzewodowy Internet UPC". To drugie zamówił nieopatrznie mój współlokator podczas mojej obecności przy okazji zamawiania telefonu stacjonarnego UPC, nie potrzebujemy tego i *być może* jest to przyczyną moich problemów. Mam od nich biały modem Thomson, wersja softu STBA.01.74, w nim otwartą opcję "Portbase PassThrough" dla MAC routera więc w teorii wszystko powinno być ok. Problem jest taki, że `ifconfig' na routerze Netgear WNDR3700 z OpenWRT nie pokazuje publicznego IP jakie otrzymuje od UPC. Pomimo tego w jakiś dziwny sposób mogę wejść na mój router ze świata przez SSH na porcie 80 i 443 pomimo tego że nigdzie, dosłownie nigdzie nie mogę znaleźć takiego przekierowania portów w webowym configu modemu Thomson. Nie mogę natomiast połączyć się z routerem ze świata przez port 22 lub 666 nawet kiedy włącze to "Portbase PassThrough". Nie wiem czy UDP na tych portach też przepuszcza ale przypuszczam że tak. Szkoda że tak jest bo chciałem też poużywać OpenVPN z UDP na innych portach niż 80/443. Moje 2 pytania są takie:
1) W jaki sposób magicy z UPC mogą przekierowywać ruch z portu 80/443 wprost do mojego routerka jeśli nie widać tego w configu modemu?
2) Co może przyczyną tego problemu? Ma ktoś ten "Bezprzewodowy Internet UPC"? Nigdzie nie znalazłem żadnego punktu w regulaminie który mówił że w tym wariancie tylko porty 80 i 443 będą otwarte.