Temat: Plugin ping-watchdog
Witam.
Cezary takie pomysły na rozszerzenie ww. plugina. Pomysł zaczerpnięty z routera dovado tiny.
1) więcej niż jeden numer IP do sprawdzania - może się jednak kiedyś przytrafić, że ten ip 8.8.8.8 co go tak wszyscy ze mną włącznie namiętnie używają przestanie działać bo coś. Może google nie ma 100% UPTIME
A nawet jak ma to może przecież akurat routing do 8.8.8.8 nie działać co nie oznacza, że nie ma inetu i że restart WAN coś pomoże. W takim przypadku sprawdzamy dwa IP (najlepiej z różnych sieci). I jak dwa nie odpowiadają to wtedy podejmujemy akcję. Dovado używa aż trzech ale to już nie ma sensu moim zdaniem. Generalnie najlepiej pinga DNSy których się używa (jeden od providera a drugi ze świata). Wtedy mamy pewność, że jest inet i że nazwy dns będą się resolve-owały.
2) 2-3 krotny restart WAN a jak to nie pomoże to restart urządzenia. Czasami jest tak, że modem się "zawiesza" jakoś i sam restart WAN nie pomaga i trzeba mu pomóc restartem urządzenia. Można dla niektórych hubów i/lub routerów włączać/wyłączać zasilanie dla USB (gdzie modem jest wpięty) ale to chyba nie jest uniwersalne więc reboot wydaje się być bardziej uniwersalny i ok.
3) opóźnienie na starcie powinno być faktycznie liczone po uptime jak teraz ale też od ostatniego resartu WAN. Może tak być (jak tak miałem), że WAN nie dał rady się podnieść a nowy watchdog go zaatakował i dostał resart i znowu i znowu.
I to tyle
Podrzucam te pomysł. Jeśli jednak nie masz chwili to daj znać mogę coś zaproponować. Ale wiem, że generalnie każdy woli samodzielnie pielęgnować swój kod więc się nie narzucam.
Pozdrawiam,
MvincM