1

Temat: Plugin ping-watchdog

Witam.

Cezary takie pomysły na rozszerzenie ww. plugina. Pomysł zaczerpnięty z routera dovado tiny.

1) więcej niż jeden numer IP do sprawdzania - może się jednak kiedyś przytrafić, że ten ip 8.8.8.8 co go tak wszyscy ze mną włącznie namiętnie używają przestanie działać bo coś. Może google nie ma 100% UPTIME wink A nawet jak ma to może przecież akurat routing do 8.8.8.8 nie działać co nie oznacza, że nie ma inetu i że restart WAN coś pomoże. W takim przypadku sprawdzamy dwa IP (najlepiej z różnych sieci). I jak dwa nie odpowiadają to wtedy podejmujemy akcję. Dovado używa aż trzech ale to już nie ma sensu moim zdaniem. Generalnie najlepiej pinga DNSy których się używa (jeden od providera a drugi ze świata). Wtedy mamy pewność, że jest inet i że nazwy dns będą się resolve-owały.

2) 2-3 krotny restart WAN a jak to nie pomoże to restart urządzenia. Czasami jest tak, że modem się "zawiesza" jakoś i sam restart WAN nie pomaga i trzeba mu pomóc restartem urządzenia. Można dla niektórych hubów i/lub routerów włączać/wyłączać zasilanie dla USB (gdzie modem jest wpięty) ale to chyba nie jest uniwersalne więc reboot wydaje się być bardziej uniwersalny i ok.

3) opóźnienie na starcie powinno być faktycznie liczone po uptime jak teraz ale też od ostatniego resartu WAN. Może tak być (jak tak miałem), że WAN nie dał rady się podnieść a nowy watchdog go zaatakował i dostał resart i znowu i znowu.

I to tyle wink Podrzucam te pomysł. Jeśli jednak nie masz chwili to daj znać mogę coś zaproponować. Ale wiem, że generalnie każdy woli samodzielnie pielęgnować swój kod więc się nie narzucam.

Pozdrawiam,
MvincM

2

Odp: Plugin ping-watchdog

1. Głęboko się zastanawiałem czy tam powinno być ip czy nazwa hosta. Żeby od razu tym samym wyeliminować problemy z dnsami. Ale sprawdzanie kilku hostów i wykonywanie akcji dopiero jak wszystkie nie odpowiadają ma sens.
2/3. Kompletnie należało by przepisać proces, bo teraz to proste sprawdzanie w cronie jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ad. 1
Tu trzeba trochę zmienić GUI ale jak zakładam tylko skrypt aby przyjmował o jeden więcej parametr. Czyli do zmiany jest .sh i .js. Swoją drogą co ten .js taki ciurkiem pisany. Ni jak go edytować nie idzie wink Znaczy da się ale czytelność -10 wink  Pomyślisz nad tym czy samemu grzebać? Samemu o tyle słabo, że przy każdym update o podmiance pliku pamiętać trzeba i patrzeć czy jakiegoś merg'a robić nie trzeba wink

Ad. 2
Tak sobie myślę, że po pierwsze byłaby to opcja do wybrania vs standardowy restart czy wan resart. To proste. Ale nawet jeśli zapakować to tak jak jest do cron'a to przecież i tak jest wykonywany skrypt. Czyli logika działania poszła by do pliku nie do .sh czy .js od interfejsu. Inna sprawa, że wtedy na 100% trzeba by lock-ować proces i sprawdzać nie tylko uptime. Ale to wszystko byłoby w pliku. Czyli:

a) sprawdzam czy jest już lock jak tak to exit
b) jak nie ma to zakładam lock;
c) sprawdzam dwa IP podane z GUI (wywołanie funkcji)
d) jak zwróciła 0 to pętla "for" 3 razy z restart WAN + sprawdzenia IP (jeśli któreś z przejść dało 1 to zdejmuję lock i wychodzę z for'a i skryptu)
e) jak nie to zdejmuję lock i restart urządzenia

Tak to widzę? Błądzę z logiką czy ok?

MM

4

1. Nie ciurkiem tylko to zwykła kompresja js żeby mniej zajmował i szbciej się wczytywał
2. I tak to skrypt wykonuje a nie sh czy js z gui.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.