1

Temat: ograniczenie dostępy do wan

Witam, chciałem ograniczyć dzieciom dostęp do internetu w danych godzinach. Ustawiłem w gui ograniczenie po adresie mac na dwa komputery. Niestety po dodaniu tych reguł
, gdy sprawdzam je przez "edytuj" pojawia się, że jest dla wszystkich urządzeń i tak faktycznie działa. Tplink 1043 i najnowsza wersja gargoyle. Jak to zrobić, lub jakie będą wpisy w firewall, aby to działało.

2

Odp: ograniczenie dostępy do wan

Pokaż wpisy który wykonałeś. Bo coś mi się zdaje że wpisałeś adresy ip, ale nie kliknąłeś dodaj i nie zapisałeś później zmian. Tego "dodaj" nie zrobiłeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak napisałem reguła dodana i zapisana. Zadziałała dla wszystkich komputerów w sieci zamiast dla tylko dwóch. Teraz jest usunięta. Sprawdzanie opcją edytuj robiłem już jako aktualne ograniczenia i zamiast adresu mac było dla wszystkich urządzeń.

4

Zrób więc jeszcze raz, jeżeli usunąłeś to jak to mamy diagnozować?

5

Teraz ustawiłem brak dostępu do całej sieci i wpis wygląda tak

config restriction_rule 'rule_1'
    option is_ingress '0'
    option description 'Kuba'
    option active_hours '00:00-06:00'
    option enabled '1'
W trakcie dodawania reguły podany mac komputera jako " ma zastosowanie tylko do wskazanych urządzeń.".

6

Nie kliknąłeś "dodaj" tego maca... Nie wystarczy go wpisać, tam masz jeszcze dodawanie które listę robi.

7

Masz rację, mój błąd, lekkie zaćmienie umysłu. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

8

Jeszcze wznowię temat Jak wyglądał by wpis aby zablokować cały wan bez blokady dostępu do lanu.

9

W jakim sensie blokady? W openwrt/gargoyle domyślnie wan jest zawsze zablokowany, o ile sam nie otworzyłeś jakiegoś portu to jest zamknięte.

PS. Uprzedzając pytanie: jak robisz skanowanie to nigdy zza lanu, bo firewall będzie cię odbijał. Za wan to musisz zrobić.

10

Przepraszam , nadal miałem na myśli tylko te dwa komputery w danych godzinach.